Gazdaság

A kormány az egyensúly erősítésével is a gazdaság növekedését építi újra

A költségvetés garantálja a családtámogatások védelmét

A magyar gazdaság az első negyedévben visszatért a növekedési pályára. A kormány az egyensúly erősítésével is a gazdaság növekedését építi újra, ezért fokozatosan csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot – közölte az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszerének április végi helyzetéről csütörtökön kiadott részletes tájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).

A kormány az egyensúly erősítésével is a gazdaság növekedését építi újra
A költségvetés a nyugdíjak fenntartásához szükséges fedezetet is garantálja
Fotó: MH-archív/Hegedűs Márta

Hangsúlyozták: a költségvetés biztosítja a gazdaság újraindításához szükséges forrásokat, miközben a nyugdíjak és a családtámogatások védelméhez, valamint a rezsicsökkentés fenntartásához szükséges fedezetet is garantálja.

A tájékoztató szerint április végéig az államháztartás központi alrendszere 2597,5 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2590,6 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 96,4 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 103,3 milliárd forintos hiányt mutattak.

Április végéig a kamatkiadásokra fordított kifizetések 1507,8 milliárd forintot tettek ki, amely 632,4 milliárd forinttal több az előző év azonos időszakinál. A kamatkiadások év eleji megugrása a lakossági kötvények kamatfizetésében történt változások miatt tapasztalható, tekintve, hogy a Prémium Magyar Állampapír sorozat kamatfizetési időpontja az első negyedévre került.

A rezsivédelemmel és közüzemi szolgáltatások támogatásával kapcsolatos kiadások április végéig 540,0 milliárd forintot tettek ki. Meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. „Nyugellátásokra 2371,7 milliárd forintot, míg a gyógyító-megelőző ellátásra 872,9 milliárd forintot fordítottunk április végéig” – írták.

A bevételekről szólva a PM kiemelte, hogy az alacsonyan tartott adók ellenére az előző év azonos időszakához képest az adó- és járulékbevételek 9,8 százalékkal magasabban teljesültek.

A kormány elkötelezett a hiány és az adósság csökkentése mellett, ezért folyamatosan figyelemmel kíséri a költségvetés alakulását, ennek érdekében döntéseket is hozott: a kormány a 4,5 százalékos kitűzött hiánycél elérése érdekében 675 milliárd forintnyi állami beruházást ütemezett át, miközben többezer milliárd forintnyi fejlesztést még idén megvalósít – olvasható a PM jelentésében.

A tájékoztató kitért arra, hogy az államháztartás központi alrendszerének az elfogadott költségvetési törvényben szereplő 2,9 százalékos ESA-hiányhoz tartozó pénzforgalmi hiánya 2514,8 milliárd forint. A 4,5 százalékos módosított hiánycélhoz tartozó várható éves pénzforgalmi hiány – a kormányzati szektor egyenlegéről és adósságáról március végén közzétett jelentésben szereplő várható adat szerint – ugyanakkor 3982,0 milliárd forint. A központi alrendszer 2597,5 milliárd forintos április végi hiánya ennek 65,2 százaléka.

A központi alrendszer április végi 12 161,1 milliárd forint összegű bevételei az előző év azonos időszakához képest 785,7 milliárd forinttal, 6,9 százalékkal magasabb összegben alakultak.

A központi alrendszer április végi 14 758,6 milliárd forint összegű kiadásai 673,5 milliárd forinttal, 4,8 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakának adatát.

Magasabban teljesültek az egy évvel korábbihoz képest többek között az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások, az állami beruházási fejezet kiadásai, a költségvetési szervek kiadásai, valamint a kamatkiadások – derül ki a tájékoztatóból.

Kapcsolódó írásaink