Gazdaság

Nagy Márton a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével egyeztetett

A felek egyetértettek abban, hogy a gazdasági növekedés újraindítása közös cél és érdek

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hétfőn hivatalában fogadta Parragh Lászlót, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökét, az egyeztetés folyamán a felek a magyar gazdaság aktuális helyzete mellett áttekintették a magyarországi vállalatok versenyképességét befolyásoló hazai és nemzetközi gazdasági folyamatokat, a rövid és hosszú távú célokat, kihívásokat – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI-vel.

Nagy Márton a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével egyeztetett
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter
Fotó: MTI/Derencsényi István

A tájékoztatás szerint a miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány 2024-ben újraindítja, 2025-ben pedig tovább emeli a gazdasági növekedés ütemét, ha pedig véget ért a háború, Magyarország újra Európa egyik leggyorsabban fejlődő gazdasága lesz.

Nagy Márton és Parragh László egyetértett abban, hogy a gazdasági növekedés újraindítása közös cél és érdek. A felek megállapították, hogy a növekedést segítő folyamatok már most is kifejezetten pozitív irányba tartanak, azonban további lépésekre van szükség. Biztatónak ítélték meg többek között, hogy – az infláció sikeres letörésének köszönhetően – a fél éve dinamikusan növekvő reálbérek hatására a kiskereskedelmi forgalom megkezdte a helyreállást – írják a közleményben.

Tekintettel arra, hogy a magyar EU-elnökség egyik kiemelt fókuszpontja a versenyképesség lesz, ezért a felek egyetértettek abban, hogy Európa versenyképességének visszaszerzése érdekében kiemelt figyelmet kell fordítani a kkv (kis- és közepes vállalkozás) 2005 óta hatályos fogalmának újrafogalmazására is. Így célszerűnek mutatkozik többek közt a 250 fős létszám 500 főre emelése, vagy a jelenlegi 50 millió eurós árbevételi határ 100 millió euróra növelése – közölte az NGM.

Nagy Márton támogatásáról biztosította Parragh Lászlót az elképzeléssel kapcsolatban, hiszen a kkv fogalmának megváltoztatása bővítheti a magyar vállalkozások támogatási lehetőségeit, így hozzájárulhat azok további megerősítéséhez – tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Kapcsolódó írásaink