Gazdaság
Az élelmiszer-termelés, feldolgozás, elosztás és fogyasztás nem veszélyeztetheti a jövő generációkat
A FAO által készült felmérések rávilágítanak arra, hogy világszerte jelentős eltérések tapasztalhatók az élelmiszer-ellátásban

A helyettes államtitkár kiemelte, a FAO által készült felmérések rávilágítanak arra, hogy világszerte jelentős eltérések tapasztalhatók az élelmiszer-ellátásban. Hozzátette, hogy a nemzetközi szervezet irányelvei az élelmiszer-biztonság és fenntarthatóság szempontjából is mérvadók. Céljuk az, hogy az élelmiszer-termelés, feldolgozás, elosztás és fogyasztás olyan módon történjen, hogy az kielégítse az emberek jelenlegi szükségleteit, anélkül hogy veszélyeztetné a jövő generációk lehetőségeit. Ezekre az irányelvekre épül a „Farm to Fork” stratégia, amire a Közös Agrárpolitika finanszírozási és támogatási rendszere, valamint a hulladékkeret irányelv és az élelmiszer-pazarlás csökkentése is támaszkodik.
Felkai Beáta Olga felhívta a figyelmet arra, hogy az élelmiszer-hulladéknál egyaránt beszélünk kell az élelmiszer-pazarlásról és a veszteségről is. Az előbbi a fogyasztói szinten jellemzőbb, míg az utóbbi inkább a termelési, feldolgozási és elosztási folyamatok során fordul elő. Mindkettő jelentős probléma az élelmiszerláncban, és azok csökkentése fontos cél a fenntartható élelmiszer-ellátás kialakítása érdekében. Az uniós törekvések az egész láncra kiterjednek, nem csupán egy szegmensre fókuszálnak. Azonban a fogyasztói edukáció ebben is fontos, mert az élelmiszer-pazarlás általában akkor fordul elő, amikor az emberek túl sokat vesznek, főznek és nem használják fel vagy fogyasztják el az összes ételt.
A helyettes államtitkár kitért arra is hogy, az újrahasznosítható csomagolóanyagok iránti igény növekszik, ezért innovatív megoldásokra van szükség a fogyasztók támogatásához. A csomagolásnál is az ésszerűségre kell törekedni. Fontos, hogy a csomagolás higiénikus és biztonságos legyen, és megfelelő tájékoztatást nyújtson a fogyasztók számára. Az élelmiszerlánc fenntarthatóságának előmozdítása érdekében minden szereplőnek felelősséget kell vállalnia. „A mi feladatunk és lehetőségünk, hogy erősítsük a láncszemléletű gondolkodást és felelősségvállalást, mert a fenntarthatóság, nem egy emberen, hanem mindenkinek az összehangolt munkáján múlik” – tette hozzá.