Gazdaság

Ne keverjük össze a vendégmunkások érkezését a migrációval!

Parragh szerint a két fogalom nem ugyanaz, habár sokszor tévesen összemossák

„Az a legfontosabb, hogy sikerült a munkahelyeket megtartani, a vállalatok közül nagyon kevés ment tönkre, működnek, fönntartják magukat, és általában a társadalom egy működőképes állapotban van, ráadásul biztonságos környezetben” – értékelte a magyar gazdaság elmúlt időszakát Parragh László, írta a Mandiner.

Ne keverjük össze a vendégmunkások érkezését a migrációval!
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke
Fotó: MH-archív/Hegedüs Róbert

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az ATV műsorában arról beszélt, sikerült leszorítanunk az inflációt, de itt még nem ért véget a munka,

„A következő feladatunk annak a megóvása vagy kivédése, hogy ez a tendencia megforduljon, akár csak rövid távon is emelkedjen az infláció. Az a nagy baj, hogy alapvetően nem rajtunk múlik, hanem a világpiacon, nyersanyagárakon, energiaárakon, a biztonságpolitikai helyzeten, Közel-keleten, Ukrajnán, ezekre nincs ráhatás” – fogalmazott az MKIK elnöke. Parragh László arra a kérdésre, hogy mi a véleménye a Matolcsy György jegybankelnök és Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közötti ellentétekről, úgy fogalmazott, „nyilván egy gazdasági miniszternek a növekedés kell legyen a centrumban. A jegybank elnökének az infláció kell legyen a gondolkodásának a célkeresztjében."

„Az egy másik kérdés, hogy öt éve is lehetett volna, hiszen akkor is mondtuk, hogy nagyon nagy az inflációs kockázat a magyar gazdaságban, és sajnos ez be is következett. Ha annak idején ennek elébe mentünk volna monetáris eszközökkel, tehát jegybanki eszközökkel, másként alakul az elmúlt néhány esztendő."

„Nem szerencsés ez a vita, jelenleg azt gondolom, hogy a forint spekuláció tárgya” – emelte ki Parragh.

Az MKIK elnöke a vendégmunkásokkal kapcsolatban egy filozófiai problémára hívta fel a figyelmet, amely a munkaerőpótlás a migráció összemosásával vagy összekeverésével. Nyugat-Európában a migrációt látják a megoldásnak. Ausztria viszont a vendégmunkások foglalkoztatását, amely jelentős hozzáadott értéke az osztrák gazdaságnak. Parragh szerint nekünk Ausztria példáját kellene követnünk.

„A vendégmunkások ideérkezését ugyanakkor nagyban befolyásolja a bérkérdés” – mutatott rá az elnök.

Hozzátette: „Magyarország ebben a versenyben nem lesz egyszerű helyzetben, hiába mondjuk azt, hogy mi emeljük a béreket, az osztrákok is emelik a pincérek bérét vagy a szakácsok bérét velünk párhuzamosan.”

Kapcsolódó írásaink