Gazdaság

A múlt évhez viszonyítva csökkentek az ipari termelői árak

Az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal emelkedtek

2024. januárban az ipari termelői árak átlagosan 6,8 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 7,6, az exportértékesítéséi 6,3 százalékkal csökkentek – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A múlt évhez viszonyítva csökkentek az ipari termelői árak
A Központi Statisztikai Hivatal épülete
Fotó: MH archív/Horváth Péter Gyula

Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 1,1 százalékkal mérséklődtek, az exportértékesítési árak 1,0 százalékkal növekedtek, így az ipari termelői árak összességében 0,3 százalékkal emelkedtek.

A belföldi értékesítési árak átlagosan 7,6 százalékos évi csökkenésén belül a 60,0 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 3,8, a 38,6 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 16,6 százalékos volt az árak csökkenése tavaly januárhoz képest. Az élelmiszeripar értékesítési árai 6,2 százalékkal mérséklődtek.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 11,4 százalékkal alacsonyabbak voltak, a beruházási javakat gyártókban 4,5 százalékkal nőttek, a fogyasztási cikkeket gyártókban 0,9 százalékkal mérséklődtek az árak.

Az ipari exportértékesítési árak 6,3 százalékkal csökkentek, ezen belül a 82,9 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 2,7, a 16,7 százalékos súlyú energiaiparban 36,6 százalékkal voltak alacsonyabbak az árak – közölte a KSH.

Kapcsolódó írásaink