Gazdaság

Nagy Márton a magyar munkaerőpiaci helyzetről egyeztetett

Nicolas Schmitet, az Európai Bizottság foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős biztosát fogadta

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter csütörtökön hivatalában fogadta az Európai Bizottság foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős biztosát, Nicolas Schmitet. A találkozón egyeztettek a magyar munkaerőpiaci helyzetről, valamint a főbb foglalkoztatáspolitikai vonatkozású ügyekről – jelentette be közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Nagy Márton a magyar munkaerőpiaci helyzetről egyeztetett
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter
Fotó: MTI/Lakatos Péter

Magyarországon 2010-hez képest egymillióval dolgoznak többen, a munkanélküliek aránya kevesebb mint a felére esett vissza, és az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban. Háromszorosára nőtt az átlagbér, a minimálbér és a garantált bérminimum is, és történelmi mélyponton van a regisztrált álláskeresők száma – sorolta az NGM.

A miniszter az egyeztetésen kiemelte, hogy a demográfiai és a strukturális változások nyomán a munkaerőhiány kezelése jelenti jelenleg a legnagyobb foglalkoztatáspolitikai kihívást az EU-ban. Magyarország e tekintetben a belső munkaerő-tartalékok aktivizálását szolgáló intézkedéseket helyezi a középpontba.

A kormány célja, hogy a 15–64 évesek jelenleg is uniós átlag (ami 75 százalék) fölötti aktivitási rátája hosszabb távon még tovább, 78 százalékról 85 százalékra emelkedjen. Ezt fogja segíteni a GINOP Plusz program is, amelyen keresztül a kormány 460 milliárd forintot biztosít az aktivitás és foglalkoztatás növelésére. A kormány szándéka, hogy ezek a források minél előbb a gazdaságba kerüljenek, ezért márciustól indul a 70 milliárd forintos munkahelyi képzéseket támogató program, áprilistól pedig a 200 milliárd forintos 30 év alattiak elhelyezkedését segítő Ifjúsági Garancia Plusz program.

A megbeszélésen a felek érintették a gyorsan növekvő digitális platformgazdaság szabályozásának kérdését is. A platformalapú munkavégzés keretében szervezetek és egyének online platformokon keresztül lépnek kapcsolatba azzal a céllal, hogy fizetés ellenében problémákat oldjanak meg vagy szolgáltatásokat nyújtsanak.

A biztos megköszönte a legutóbbi irányelv tervezet egyeztetésében való támogató együttműködést, Nagy Márton pedig hangsúlyozta, hogy Magyarország a kezdetektől olyan kiegyensúlyozott szabályozás kialakítására törekszik, amely figyelembe veszi a gazdaság szükségleteit is.

Kapcsolódó írásaink