Gazdaság

Szijjártó Péter: Új dimenzióba léphet a gazdasági együttműködés Magyarország és Bahrein között

A kormány támogatja a vízummentességi és a szabadkereskedelmi megállapodás tető alá hozását a régió országaival

Új dimenzióba léphet a gazdasági együttműködés Magyarország és Bahrein között, amely a közel-keleti államba irányuló magyar export és a kifektetések bővülésében fog testet ölteni – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.

Szijjártó Péter: Új dimenzióba léphet a gazdasági együttműködés Magyarország és Bahrein között
Szijjártó Péter: Új dimenzióba léphet a gazdasági együttműködés Magyarország és Bahrein között
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Magyar–Bahreini Gazdasági Vegyes Bizottság ülését követő sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az Öböl-térséggel való szorosabb együttműködés erőt, friss lendületet adhat az Európai Uniónak, ezért a kormány támogatja a vízummentességi és a szabadkereskedelmi megállapodás tető alá hozását a régió országaival.

Aláhúzta: Magyarország megtette a magáét, s részleges vízummentességi egyezményt kötött korábban Bahreinnel, illetve a nap folyamán lezárhatták a tárgyalásokat a beruházásvédelmi megállapodásról is. Tájékoztatása szerint utóbbinak a szövegét az Európai Bizottság is elfogadta, így rövidesen sor kerülhet az aláírásra.

„Kifejezetten eredményes vegyes bizottsági ülést zárhatunk, amely egy új dimenzióba tudta léptetni a magyar-bahreini gazdasági együttműködést, amely a magyar exportteljesítmény növekedésében és a magyar kifektetések szélesebb körűvé válásában fog testet ölteni” – fogalmazott.

Jó hírnek nevezte, hogy a gazdasági együttműködés új dimenzióba léphet azáltal is, hogy a legnagyobb magyar vállalatnak, a Molnak két fontos vegyipari projektje is a célegyenesbe ért Bahreinben. Ezeknek a keretében javítani fogják a helyi földgázkitermelés hatékonyságát, illetve a magyar cég által gyártott gumibitument is használni fogják az építkezések és az infrastruktúra-fejlesztések során.

„Magas hozzáadott értéket képviselő, komoly kutatás-fejlesztési eredményekre épülő, a bahreini energetikai ágazatot hatékonyabbá tévő magyar megoldások felhasználására kerül tehát sor” – közölte.

„Emellett a magyar IT-vállalatok megoldásait is egyre szélesebb körben kezdik alkalmazni Bahreinben, különösen az online fizetési platformok terén” - tette hozzá.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy az emberiség ma a veszélyek korát éli, egyre súlyosabb fenyegetésekkel kell szembenézni a háborúk és a terrorizmus miatt, ezért az instabil és forrongó térségekben különösen nagy szükség van stabilitást adó, mérsékelt, megfontolt, felelősségteljes országokra.

„Bahrein kifejezetten egy ilyen ország. Bahrein, amely mindig kiáll a béke ügye mellett, amelyre mindig számíthatunk a terrorellenes globális küzdelemben” – mondta.

A miniszter az ország „történelmi érdemeit” méltatta az Izrael és egyes arab államok közötti normalizációt elhozó Ábrahám-megállapodások aláírásával összefüggésben, amely hosszú évtizedek kudarcos kísérletei után elhozta a béke reményét a Közel-Keletre.

Reményét fejezte ki, hogy előbb-utóbb sikerül visszatérni a békés egymás mellett élést lehetővé tevő útra. „Abban reménykedünk, hogy a Közel-Keleten mielőbb győzelmet lehet aratni a terror felett, meg tudják védeni a civil embereket, és hogy a túszok minél előbb kiszabadulnak fogságukból” – húzta alá.

Hangsúlyozta, hogy Bahrein a globális béketábor tagja, reális, józan észen alapuló álláspontot képvisel az ukrajnai háború ügyében is.

„Osztjuk azt az álláspontot, hogy Ukrajnában nincsen megoldás a csatatéren. Ott csak halottak vannak és pusztítás, ezért minél előbb békére van szükség a szomszédságunkban” – figyelmeztetett.

Kapcsolódó írásaink