Gazdaság

Stabil lesz jövőre az önkormányzatok helyzete

Az ideinél kiszámíthatóbb, nyugodtabb feltételek között gazdálkodhatnak jövőre a költségvetési szervek és az önkormányzatok – jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartási szabályozásért, humán és önkormányzati költségvetésért felelős helyettes államtitkára kedden, a Magyar Államkincstár (MÁK) XXIII. Önkormányzati Költségvetési és Adókonferenciájának sajtótájékoztatóján, Egerben.

Stabil lesz jövőre az önkormányzatok helyzete
Táblaparédé egy demonstráción (képünk illusztráció)
Fotó: MH-archív/Horváth Péter Gyula

Berczik Ábel kiemelte: a javuló körülmények részben a gazdasági növekedésnek köszönhetők, amely 2024-ben várhatóan újra eléri a 4 százalékot. Emellett az előrejelzések alapján az idei 17 százalékos infláció is radikálisan, 6 százalékra csökken. Az önkormányzatok költségvetési támogatása ezzel párhuzamosan mintegy 8 százalékkal nő, amit kiegészít a minimálbér, a garantált bérminimum, valamint a pedagógus illetmények emelése – tette hozzá.

Jelezte: a helyhatóságok költségvetési támogatásának legfőbb célterületei között van a rezsivédelem, ugyanakkor a kormány arra számít, hogy az ideinél lényegesen kiszámíthatóbbak lesznek a jövő évi rezsiköltségek, így ehhez kevesebb többlettámogatásra lesz szüksége az önkormányzatoknak.

Kapcsolódó írásaink