Gazdaság

A Tesla olcsó elektromos autó gyártását tervezi Németországban

Felmérések szerint az elektromos járművek magas ára az egyik olyan tényező, ami korlátozza e technológia elterjedését

Az amerikai Tesla cég olcsó elektromos autót kíván gyártani Berlin melletti üzemében – számol be a Reuters hétfőn a témára rálátással rendelkező forrásra hivatkozva.

A Tesla olcsó elektromos autó gyártását tervezi Németországban
A Tesla olcsó elektromos autó gyártását tervezi Németországban (képünk illusztráció)
Fotó: Getty Images via AFP/Getty Images North America/Brandon Bell

Elmondása szerint az autó ára körülbelül 25 ezer euró (mintegy 9,5 millió forint) lesz. A forrás arról nem beszélt, hogy mikor indítanák ennek az autónak a gyártását. A Tesla nem kívánta kommentálni az információt.

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója pénteken látogatott cége Grünheidében működő gyárába, ahol köszönetet mondott a vezetőknek a munkájukért, egyben arról tájékoztatott, hogy egy 25 ezer euróba kerülő autót terveznek gyártani a németországi üzemben.

A Tesla-gyárban jelenleg a Model Y készül.

A Reuters rámutatott arra, hogy felmérések szerint az elektromos járművek magas ára az egyik olyan tényező, ami korlátozza e technológia elterjedését Európában és az Egyesült Államokban. Így például a JATO Dynamics kutatócég szerint az elektromos autók átlagos kiskereskedelmi ára Európában 2023 első felében több mint 65 ezer euró (csaknem 25 millió forint) volt, míg valamivel több mint 31 ezer euró (körülbelül 12 millió forint) Kínában.

Szeptemberben a Reuters egyik forrása azt mondta, hogy a Tesla közel áll egy olyan újításhoz. ami lehetővé teszi egy elektromos autó szinte teljes alsó részének fröccsöntését. Ez a technológia felgyorsíthatja az autógyártást és csökkentheti a költségeket.

Július végén napvilágot látott értesülések szerint a Tesla üzemet építene Indiában egy új, 24 ezer dolláros árkategóriás modell gyártására.

Kapcsolódó írásaink