Gazdaság

Navracsics Tibor: Sümeg mindig is kulturális központ volt

A területfejlesztési miniszter a Kisfaludy 2023 utcaSzínház Fesztivál megnyitóján mondott beszédet

Sümeg mindig is kulturális központ volt – jelentette ki a területfejlesztési miniszter a Kisfaludy 2023 utcaSzínház Fesztivál megnyitóján pénteken a Veszprém vármegyei városban.

Navracsics Tibor: Sümeg mindig is kulturális központ volt
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter
Fotó: MH/Purger Tamás

Navracsics Tibor kiemelte: különösen így volt ez Kisfaludy Sándor korában, aki egyébként jó példát mutatott abból, hogy egy közösség vezetőjének nem csak az élet egy területén kell kiválót nyújtania.

A területfejlesztési miniszter hangsúlyozta: 1990 óta Közép-Európában a nemzetek és a közösségek újjászületnek, újra fedezik fel a hagyományaikat, nemzeti és helyi hőseiket. Magyarországon az egyik legszembetűnőbb változás kisvárosaink külsejének és öntudatának megváltozása, magára találása – mondta.

Ilyennek nevezte Sümeget is, amelynek az 1990 előtti időkben már-már eltörölték önazonosságát, elvették térségi szerepkörét, eltitkolták múltját, átöltöztették hőseit, és igyekeztek a várost a háttérbe szorítani, „harmadrangú, provinciális kicsi közösséggé visszazülleszteni”.

Navracsics Tibor köszönetet mondott azoknak, akik a Kisfaludy-kultusz előtérbe helyezésével nemcsak egy irodalomtörténeti kirándulást hajtanak végre, hanem a város hagyományait tartják életben azért, hogy Sümeg újra elfoglalhassa helyét a magyar kultúrtörténetben. Ebben a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program is segítséget nyújtott – tette hozzá.

Végh László (Fidesz–KDNP) Sümeg polgármestere fontosnak nevezte a Kisfaludy-kultusz megteremtését a városban, hiszen mint mondta: Kisfaludy Sándornak nem csak költészete, de közéleti szerepe is jelentős volt.

A köszöntők után Kisfaludy László, a Kisfaludy-család leszármazottja méltatta a rendezvényt, és megnyitotta a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület tagsága által összeállított, Helyben a világ című kiállítást.

A Kisfaludy 2023 utcaSzínház Fesztivált péntektől vasárnapig tartják Sümegen, ahol színházi és társművészeti produkciókkal várják az érdeklődőket.

Kapcsolódó írásaink