Gazdaság

Gyopáros Alpár: Ötmilliárd forintot nyertek el kistelepülések út-, híd- és járdafejlesztésre

Összesen 388 kistelepülés részesül az ötmilliárd forintos támogatásból

Ötmilliárd forint támogatást nyertek el kistelepülések önkormányzati tulajdonú utcák, kerékpárutak, hidak és járdák építésére, illetve felújítására a Magyar Falu Program keretében – jelentette be Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Gyopáros Alpár: Ötmilliárd forintot nyertek el kistelepülések út-, híd- és járdafejlesztésre
Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa
Fotó: MTI/Soós Lajos

A politikus a pályázati eredmények ismertetésén elmondta, összesen 388 kistelepülés részesül az ötmilliárd forintos támogatásból. Utca, kerékpárút és híd fejlesztése kategóriában pályázónként legfeljebb 45 millió forintot lehetett igényelni, járdafejlesztésre pedig maximum 10 millió forintot kérhettek a települések – részletezte.

Közölte továbbá, hogy a pályázati kiírás nem igényelt önerőt, és a két kategóriában fele-fele arányban oszlik meg a támogatott pályázatok száma. A nyertesekről szóló adatok megtekinthetők a kormany.hu oldalon és a Magyar Falu Program honlapján – tudatta a kormánybiztos.

Gyopáros Alpár hangsúlyozta: az út- és járdafejlesztés az egyik legnépszerűbb támogatási célterület a Magyar Falu Programban, „nem véletlen”, hogy negyedik éve írnak ki pályázatokat ebben a témában.

Az elmúlt időszak fejlesztési eredményeit összefoglalva közölte, hogy négy év alatt több mint háromezer útfelújítási pályázatot és csaknem másfélezer járdafelújítást támogattak országszerte a magyar falvakban. Hozzátette: az önkormányzati tulajdonú utak és járdák mellett az állami utakat, mellékutakat is folyamatosan fejleszti a kormány. Utóbbi kategóriában a – jellemzően alacsonyabb rendű összekötő utakat érintő – fejlesztések az idei év végére „meghaladják a négyezer kilométer úthosszt” – mondta Gyopáros Alpár.

„Utcafejlesztésekre, járdafejlesztésekre és az állami utak fejlesztésére 2019 óta több mint 360 milliárd forintot költött a kormány a Magyar Falu program keretében” – összegzett a kormánybiztos, aki jelezte azt is, hogy idén még várhatók további pályázati kiírások.

Kapcsolódó írásaink