Gazdaság

Gyógynövényfesztivál túrákkal és koncertekkel

Gyógynövényfesztivál kezdődött pénteken a Veszprém vármegyei Halimbán. A kétnapos rendezvényen, amelyet Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter nyitott meg, egyebek mellett a gyógynövények felhasználási módjával ismerkedhetnek a látogatók, lesz gyógynövénytúra és több koncert is.

Gyógynövényfesztivál túrákkal és koncertekkel
Gyógynövények a Szalai Miklós Gyógynövényeskert Bemutató és Oktatóközpontban az I. Halimbai Gyógynövényfesztivál megnyitójának napján
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A régmúltban azt gondolták az őseinek, hogy a területi nagyság őriz meg egy-egy települést a jövőnek – idézte fel Navracsics Tibor, példaként említve Róma történelmét. Később azonban egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a megújulási készség és az összetartozási tudat erősít és tart életben egy-egy települést, közösséget – fogalmazott.

Szavai szerint ez elsősorban a falvakra jellemző, hiszen az itt élők ismerik egymást, összetartanak. Ilyen település Halimba is, ez a rendezvénysorozat pedig arra hivatott, hogy a település kincseit megmutathassák az itt élők – mutatott rá a miniszter.

Ma már Halimba egy tudatos építkezés eredményeként országszerte ismert a gyógynövénykultúrájáról, ezt a hagyományt pedig méltón ápolja az itt élő közösség – hangsúlyozta Navracsics Tibor.

Kovácsné Véber Eszter, a település független polgármestere felidézte: Halimbán élt Szalai Miklós (1902–1990), aki a gyógynövények szakértője volt. Szellemi és kulturális örökségét igyekeznek továbbadni, megőrizni a településen, ennek jegyében szervezték a fesztivált is.

A rendezvény első napján a látogatók előadásokat hallhatnak a gyógynövények gyűjtéséről, feldolgozásáról és felhasználásáról a mindennapokban, Mechler Anna író gyógynövényes foglalkozást tart, Zacher Gábor toxikológus főorvostól pedig mindennapi mérgeinkről hallhatnak az érdeklődők.

A fesztiválon lesz kosárfonás, gyógynövényes tea és fürdősó készítése, lándzsásútifű-szirup előkészítése, és gyógynövényekből készült termékek vására, fellép a Vadrózsa Citerazenekar, László Attila és a Wolfram Együttes.

Pénteken és szombaton is lesz vezetett séta a Dr. Szalai Miklós Gyógynövényeskert, Bemutató- és Oktatóközponthoz, szombaton pedig gyógynövénytúrát is szerveznek a Nagy-tóhoz.

Kapcsolódó írásaink

Új vezérigazgató az Ikarus élén

ĀA vállalat célja a további növekedés és fejlődés elősegítése, valamint a piaci kihívásokhoz való dinamikus alkalmazkodás megalapozása