Gazdaság

Meredek ötlettel álltak elő a németek

Instant sörrel tarolnák le a piacot

Az élelmiszergyártókon kívül más szektorok, mint például a sörgyárak is keresik a fenntartható megoldásokat. Azonban az újító ötletek közül van, amelyik elsőre kifejezetten meredeknek tűnhet – írja az agrarszektor.hu.

Meredek ötlettel álltak elő a németek
Fotó: NorthFoto

A fenntartható élelmiszertermesztés központi téma a klímaváltozás miatt. Ezért a termelők, gyártók az agrárium és a feldolgozó szektorok területén is folyamatosan keresik az új, gazdaságosabb, zöldebb és kevesebb kibocsátással járó megoldásokat. A Euronews nemrég arról számolt be, hogy egy német sörgyár egészen eredeti ötlettel állt most elő ezen a téren: kifejlesztették a porból készíthető instant sört.

A német instant sör

Mivel a sörgyártás szén-dioxid-kibocsátásának hetven százalékát a csomagolás és a logisztika adja, a Neuzelle sörfőzde ki akart dolgozni egy olyan módszert, amellyel ezeket a költségeket le lehet csökkenteni. Stefan Fritsche, a sörfőzde tulajdonosa elmondta a portálnak, hogy a céljuk az volt, hogy a világ első fenntartható sörgyárává váljanak.

Az új termékük pedig nem más, mint a porból készíthető instant sör, amire csak vizet kell önteni, és elkeverni, akár az instant kávét. Bár Stefan Fritsche szerint ezzel a termékkel mindenkinek az otthona lehet a sörfőzdéje, azért egyelőre kérdéses, hogy mennyire lesznek a németek vevők a sörporra. A termék ugyanis buborék- és alkoholmentes. Persze a gyártó már dolgozik az alkoholos verzión is. Stefan Fritsche elmondása szerint különösen Ázsiában és Afrikában számítanak felvevőpiacra a terméküknek, ahova jobban meg is fogja érni szállítaniuk, miután elmondásuk szerint a sörpor 90 százalékkal kevesebb szállítási költséggel jár, mint a hagyományos sör.

A németeknél egyébként kérdéses lesz, hogy egyáltalán lehet-e sörként forgalmazni a terméket, Németországban ugyanis szigorú szabályai vannak a sör termékmegnevezésének, számol be a Euronews. A bajor sörfőzdék szövetségének elnöke, Benedikt Meier az instant sör ötlete kapcsán azt nyilatkozta, hogy ez egy érdekes újítás, de nem fog veszélyt vagy egyáltalán kihívást jelenteni a hagyományos sörfőzdékre. Stefan Fritsche mindenesetre arra számít, hogy a világon bőven lesz felvelő piaca az instant sörnek még a jelenlegi, alkoholmentes formában is, hiszen, ahogy mondja, több száz millió ember preferálja az alkoholmentes italokat, és szerinte az instant sör jól megfelel ezeknek az igényeknek.

Fürdővíz-sör?

Talán még meghökkentőbb első hallásra az a kaliforniai újítás, ami képes a használt vizet sörré változtatni. Az Egyesült Államok területén az egyik leginkább aszály sújtotta állam Kalifornia, amely az utóbbi években nagyon takarékos kellett, hogy legyen az ivóvízzel. A Guardian számolt be róla idén májusban, hogy kísérleti céllal két cég, a víztisztítással foglalkozó Epic Cleantec és a Devil's Canyon Brewing Company sörfőzde Epic OneWater Brew néven egy olyan sört fejlesztett ki, ami háztartási szennyvíz tisztításával készült.

A vizet San Francisco egy negyvenemeletes lakóépületéből nyerték, ahol az Epic Cleantec korábban már felszerelt a lakások zuhanyfülkéiből, mosógépeiből és fürdőszobai csaptelepeiből összegyűjtött vizet tisztító berendezéseket, a két cég pedig a tisztított vizet sörfőzésbe irányította. A készítők szerint, aki találkozott a sörükkel, különösen szkeptikus volt a kóstolás kapcsán, ám mindenki meglepődött az eredményen. A zuhanyzósört mindenesetre nem bocsátják forgalomba, a termék inkább kísérleti jellegű volt, annak a bizonyítására, hogy a háztartásokból mennyi víz visszanyerhető és újrafelhasználható.

Kapcsolódó írásaink