Gazdaság

Boston Consulting: Magyarországon száz embernek van százmillió dollárt meghaladó pénzügyi vagyona

A jelentés szerint a globális pénzügyi vagyon 2022-ben 15 év után először csökkent

Magyarországon mintegy száz embernek van százmillió dollárt meghaladó pénzügyi vagyona, ők ezzel globálisan is az ultramagas pénzügyi vagyonnal rendelkező magánszemélyek közé tartoznak – közölte a Boston Consulting Group (BCG) stratégiai menedzsment tanácsadó cég a Global Wealth Report 2023 című jelentése alapján.

Boston Consulting: Magyarországon száz embernek van százmillió dollárt meghaladó pénzügyi vagyona
Boston Consulting: Magyarországon száz embernek van százmillió dollárt meghaladó pénzügyi vagyona
Fotó: Facebook/Boston Consulting Group

Az MTI-hez szerdán elküldött összefoglaló szerint 20 millió és 100 millió dollár közötti pénzügyi vagyona további 500 magyarnak volt tavaly. Mintegy 15 000 magyar állampolgárnak van 1 millió és 20 millió dollár közötti pénzügyi vagyona, és 52 700 magyar rendelkezik 250 ezer és egymillió dollár közötti vagyonnal.

A Magyarországot is magában foglaló globális felméréshez a BCG a nemzeti számlák globális rendszerén (SNA) alapuló, központi bankoktól és kereskedelmi bankoktól származó adatokat használta fel.

A jelentés szerint a globális pénzügyi vagyon 2022-ben 15 év után először csökkent, négy százalékkal 255 ezer milliárd dollárra. Ezzel szemben Magyarországon a személyes pénzügyi vagyon 2 százalékkal nőtt tavaly, ami kiugró Közép-Kelet-Európában, ahol átlagosan 1 százalékkal csökkent. A nettó személyes pénzügyi vagyon Magyarországon 2022 végére 200 milliárd dollárra emelkedett.

A pénzügyi vagyontól eltérően a más befektetési eszközökben tartott vagyon, mint az ingatlan, a tartós fogyasztási cikk, a művészeti alkotások, a nemesfémek értéke világszerte 5,5 százalékkal, 261 billió dollárra nőtt 2022-ben. Magyarországon tavaly a nem pénzügyi vagyon ennél sokkal nagyobb mértékben nőtt: 16 százalékkal, 300 milliárd dollárra ugrott, meghaladva az elmúlt öt év 14 százalékos növekedési ütemét is.

A teljes abszolút globális vagyon 516 ezer milliárd dollárra emelkedett tavaly, ami 1 százalékos növekedés 2021-hez képest.

A közleményben Horváth Krisztián, a BCG vagyonkezelési témákért felelős partnere és társigazgatója kifejtette: kétpólusú képet mutat a pénzügyi vagyon magyarországi megoszlása. A teljes pénzügyi vagyon mintegy 47 százaléka Magyarországon a kevésbé vagyonos, 250 ezer dollárnál kevesebbet birtokló emberek kezében van, míg ez globálisan csak 32 százalék. Ugyanakkor a 100 millió dollár feletti pénzügyi vagyonnal rendelkező magyar ultragazdagok a teljes hazai pénzügyi vagyon 15 százalékával rendelkeznek, amely meghaladja a 13 százalékos világátlagot.

Kapcsolódó írásaink