Gazdaság

KSH: Áprilisban 366 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet

A forint árfolyama az euróhoz mérten 0,2 százalékkal gyengült, a dollárral szemben viszont 1,1 százalékkal erősödött

Áprilisban a kivitel volumene 1,1, a behozatalé 5,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. Az aktívum 366 millió euró volt, az egyenleg 894 millió euróval javult az egy évvel korábbihoz képest – jelentette hétfőn második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

KSH: Áprilisban 366 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet
KSH: Áprilisban 366 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/dpa-Zentralbild/Patrick Pleul

Márciushoz viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 2,3, az importé 0,3 százalékkal csökkent. Az egy évvel korábbihoz képest naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 2,3 százalékkal bővült, míg a behozatalé 1,7 százalékkal mérséklődött.

A kivitel értéke áprilisban 11,3 milliárd euró (4303 milliárd forint), a behozatalé 11,0 milliárd euró (4179 milliárd forint) volt. Euróban kifejezve az export értéke 2,2 százalékkal nőtt, míg az importé 5,6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

A termék-külkereskedelmi egyenleg 894 millió euróval javult. (Az egyenleg 58 millió euróval több az első becslésben közöltnél.)

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 4,5, a behozatalban 0,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 3,6 százalékkal javult. A forint árfolyama az euróhoz mérten 0,2 százalékkal gyengült, a dollárral szemben viszont 1,1 százalékkal erősödött.

Kapcsolódó írásaink