Gazdaság

KSH: Az ipari termelői árak 2023 májusában az egy évvel korábbihoz képest 11,2 százalékkal nőttek, az előző hónaphoz viszonyítva 1,6 százalékkal csökkentek

Az árak növekedésében az alapanyagok drágulása és az előállítási költségek emelkedése is szerepet játszott

Az idén májusban az ipari termelői árak átlagosan 11,2 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 36,5 százalékkal nőttek, az exportértékesítéséi 1,1 százalékkal mérséklődtek. A nagy eltérést elsősorban az okozta, hogy az – alapvetően hazai piacra termelő, azon belül nagy súlyt képviselő – energiaipar belföldi értékesítési árai jóval meghaladták az egy évvel korábbit, miközben az exportárai már csökkentek – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-vel.

KSH: Az ipari termelői árak 2023 májusában az egy évvel korábbihoz képest 11,2 százalékkal nőttek, az előző hónaphoz viszonyítva 1,6 százalékkal csökkentek
Képünk illusztráció
Fotó: MH

Az ipari termelői árak növekedésében az alapanyagok drágulása és az előállítási költségek emelkedése is szerepet játszott – tette hozzá a KSH.

Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 2,0, az exportértékesítésiek 1,4 százalékkal csökkentek, így az ipari termelői árak összességében 1,6 százalékkal mérséklődtek.

A belföldi értékesítésen belül a 65 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 9,3, a 30 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) – részben a hatósági ár szabályozásának módosításai következtében – 103 százalékos volt a drágulás májusban a 2022. májusihoz képest. Az élelmiszeripar értékesítési árai 24,7 százalékkal emelkedtek.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 47,6, a beruházási javakat gyártókban 6,6, a fogyasztási cikkeket gyártókban 22,0 százalékkal emelkedtek az árak éves szinten.

Az ipari exportértékesítésen belül a 90 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 3,2 százalékkal magasabbak, a 9,8 százalékos súlyú energiaiparban 29,7 százalékkal alacsonyabbak voltak az árak a tavaly májusihoz viszonyítva.

Az év első öt hónapjában a belföldi értékesítés árai 48,8, az exportértékesítéséi 9,4 százalékkal voltak magasabbak, így az ipari termelői árak összességében 22,3 százalékkal emelkedtek a 2022. január-májusihoz képest.

Kapcsolódó írásaink