Gazdaság

Az ipari termelői árak májusi mutatóit közli a KSH

Az ipari termelői árak májusi mutatóit közli ma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az ipari termelői árak májusi mutatóit közli a KSH
Az ipari termelői árak növekedésében az alapanyagok drágulása és az előállítási költségek emelkedése is szerepet játszott
Fotó: MH archív/Bodnár Patrícia

Január-áprilisban a belföldi értékesítés árai 51,8, az exportértékesítési árak 12,0 százalékkal voltak magasabbak, mint a múlt év első négy hónapjában, így az ipari termelői árak összességében 25,0 százalékkal emelkedtek.

Áprilisban az ipari termelői árak átlagosan 15,9 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 41,9, az exportértékesítés árai 3,3 százalékkal nőttek. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 0,5, az exportértékesítési árak 2,7 százalékkal csökkentek, így az ipari termelői árak összességében 2,0 százalékkal mérséklődtek.

Az eltérő mértékű áremelkedést elsősorban az okozta, hogy az – alapvetően hazai piacra termelő, azon belül nagy súlyt képviselő - energiaipar belföldi értékesítési árai jóval meghaladták az egy évvel korábbit, miközben az exportárai már csökkentek – jegyezte meg a KSH.

Az ipari termelői árak növekedésében az alapanyagok drágulása és az előállítási költségek emelkedése is szerepet játszott.

Áprilisában a feldolgozóiparban 14,3, az energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) – részben a hatósági ár szabályozásának módosításai következtében – 110 százalékos volt az éves drágulás. Az élelmiszeripar értékesítési árai 29,9 százalékkal emelkedtek.

Kapcsolódó írásaink