Gazdaság

KSH: erősödtek a gazdasági kihívások, de folytatódott a felzárkózás 2022-ben

Az elemzés a gazdaság állapota mellett a társadalmi folyamatokra is kitér

Erősödtek a gazdasági kihívások tavaly, Magyarország ugyanakkor 4,6 százalékos GDP-növekedéssel folytatta a felzárkózást az uniós átlaghoz – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden megjelent Magyarország 2022 kiadványában.

KSH: erősödtek a gazdasági kihívások, de folytatódott a felzárkózás 2022-ben
Képünk illusztráció
Fotó: MH archív/Papajcsik Péter

A KSH honlapján közzétett összefoglaló szerint a geopolitikai feszültségek rontották az energiaellátás biztonságát, növelték az inflációt és a kormányzati szektor hiányát. A kedvezőtlen körülmények miatt mérséklődött a költségvetési szervezetek fejlesztési aktivitása, a vállalkozásoké és a háztartásoké ugyanakkor fokozódott, a beruházások összértéke éves szinten ismét csúcsot döntött.

A mezőgazdaságnak súlyos veszteségeket okozott az aszály, de minden más gazdasági ág hozzájárult a 2022-es növekedéshez. Az ipari termelésnek kedvezett a járműgyártás élénkülése és akkumulátorgyártás bővülése. A munkaerőpiaci folyamatok ugyancsak kedvezően alakultak, a foglalkoztatás továbbra is magas, ami hozzájárult a kiskereskedelmi forgalom növekedéséhez, amit csak az utolsó negyedévben vetett vissza az egyre emelkedő infláció – írták.

A KSH kiadványa a gazdaság állapota mellett a társadalmi folyamatokra is kitér. A tavalyi adatok szerint a népességfogyás mérséklődött, és bár a gyermekvállalási kedvet jelző teljes termékenységi arányszám 2012 óta először csökkent, továbbra is 1,5 fölött maradt. A születések száma szintén csökkent 2021-hez képest, de a nemzetközi vándorlási többlet fékezte a népességfogyást – tették hozzá.

Kapcsolódó írásaink