Gazdaság

Nagyot emelkedhet a kakaó és a kávé ára az El Nino miatt

Az El Nino névre keresztelt trópusi éghajlati jelenség az év második felében fejtheti ki hatását, amely a kávé, a pálmaolaj és a kakaó árának jelentős növekedését idézheti elő – adta hírül a Világgazdaság.

Jókora dráguláson mehet keresztül a következő hónapok során a kakaó, a pálmaolaj és a kávé az El Nino nevű éghajlati jelenség miatt. Az éghajlatváltozással egyre súlyosbodó jelenség drasztikusan befolyásolja a szeleket, a csapadékot és a hőmérsékletet egyaránt, hatalmas nehézségeket okozva ezzel a legnagyobb kakaó- és kávétermelő országok számára – írja a Vg.

A portál szerint az El Nino egy két-hétévente ismétlődő éghajlati jelenség, amely főként a Csendes-óceán trópusi térségének középső és keleti térségét érinti. A „kisfiú” névre keresztelt jelenség drasztikusan képes befolyásolni az adott országok időjárását, egyes helyeken szárazságot, máshol áradásokat okozva, kiszámíthatatlanná téve ezzel a legnagyobb kakaó- és kávétermelő országok termését.

A robusta kávéfajta, amelyet kesernyésebb íze, nagyobb savassága, magasabb koffeintartalma és az arabicánál olcsóbb ára miatt előszeretettel használnak instant kávék készítése során is, hatalmas kínálati visszaesésre számíthat – jelzi a lap.

A Time összeállítása szerint az egyik legnagyobb globális robustakávé-termelő, Brazília termésében az El Nino ötszázalékos visszaesést hozhat, míg a második legnagyobb előállító, Indonézia exportja akár húsz százalékkal is csökkenhet a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt – írják.

Kapcsolódó írásaink

Szerencs városára száll a Szerencsi kakaó védjegye

Ā„Stratégiai szerepet tölt be a hazai élelmiszeripar a magyar gazdaságban, és míg tavaly éves szinten 7 százalékkal, az idei év első kilenc hónapjában 13,5 százalékkal nőtt az ágazat termelési értéke”

Magyar csoki nyerte az Oscart

ĀTavaly a fagylatjukkal, idén sós-karamellás, mogyorós trüffellel tarolt a magyar Bonbonier Csokoládé Manufaktúra a Great Taste Awardson