Gazdaság

NAK-GYSZT: nagy a kereslet a magyar gyógynövények iránt

Magyarországon 120–130 növényfaj gyűjthető, ezek közül mintegy 70–80 fajt rendszeresen gyűjtenek is

A magyar gyógynövények iránt nagy a kereslet, az ágazatban jelentős a fejlődési potenciál, Magyarország alapvetően önellátó lehetne gyógynövényekből – hívta fel a figyelmet keddi közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács (GYSZT)

NAK-GYSZT: nagy a kereslet a magyar gyógynövények iránt
Nagy a kereslet a magyar gyógynövények iránt (képünk illusztráció)
Fotó: MH archív / Burger Zsolt

Megjegyezték, hogy míg 2015-ben csaknem 14 ezer tonna volt a magyar gyógynövényexport, addig 2022-ben csak 7000 tonnát ért el, az import pedig ennek közel kétszeresét.

Magyarországon mintegy 30 ezer hektáron termelnek gyógy- és aromanövényt. A gyógynövénygyűjtés és -termesztés, elsődleges feldolgozás termelési értéke évente mintegy 15–17 milliárd forint, az elsődleges feldolgozás nettó árbevétele 20–29 milliárd forint. A gyógy-, aroma- és fűszernövényeket tartalmazó termékek összes piaci forgalma 60–70 milliárd, a teljes szektor becsült nettó kibocsátása 100–120 milliárd forint – sorolta az adatokat közös közleményében a NAK és a szövetség.

Mind az ipar, mind a lakosság részéről folyamatos a gyógynövények, illetve az alapanyagok iránti igény, így a folyamatos hazai és külföldi kereslet megfelelő hátteret biztosít a termesztés bővítéséhez és a termékfejlesztéshez. Ennek ellenére komoly alapanyaghiány jellemző az ágazatra, a feldolgozó és lepárló üzemek nem tudják kihasználni kapacitásukat – hangsúlyozták az elemzésben.

Magyarországon 120–130 növényfaj gyűjthető, ezek közül mintegy 70–80 fajt rendszeresen gyűjtenek is. A gyűjtés ugyan az elmúlt évtizedekben visszaszorult, de a termelési költségek növekedésével bizonyos fajok, például a csalán és a kamilla esetében újra nő a jelentősége.

Az elemzésben arra is kitérnek, hogy a feldolgozásban már csupán 30–40 százalék származik a vadon termő állományok gyűjtéséből. A gyógynövénygyűjtés mintegy öt-nyolcezer, elsősorban alacsonyan iskolázott, hátrányosabb régiókban élő embernek ad munkát. A legnagyobb tömegben gyűjtött fajok és növényi részek a hársvirág, a csipkebogyó, a cickafarkfű, az aranyvesszőfű, a csalánlevél, a zsurlófű, a kamillavirág, a fehér ürömfű, az orbáncfű, a fehérmályva, a fekete bodza, a fagyöngy és a vadgesztenye. A főbb termesztett gyógynövények pedig a mustár, a mák, a konyhakömény, a koriander, az édeskömény, a csipkebogyó, a szurokfű, a máriatövis, az ánizs, a kapor, a kamilla, a citromfű, a menta, a kakukkfű, a levendula és a borsikafű – ismerteti a NAK és GYSZT.

Kapcsolódó írásaink