Gazdaság

Agrometeorológia: kedvezők a körülmények a növények fejlődéséhez

Az elemzés szerint az elmúlt egy hétben melegebbre és szárazabbra fordult időjárásunk, ami a legtöbb helyen már kedvezett a mezőgazdasági munkáknak

A záporokkal tarkított kora nyárias idő nemcsak a növények fejlődéséhez teremt kedvező körülményeket, de a gyomok és kórokozók elszaporodásához is – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Agrometeorológia: kedvezők a körülmények a növények fejlődéséhez
Képünk illusztráció
Fotó: Facebook/Agrárminisztérium

Az elemzés szerint az elmúlt egy hétben melegebbre és szárazabbra fordult időjárásunk, ami a legtöbb helyen már kedvezett a mezőgazdasági munkáknak. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege többfelé 20-60 milliméterrel is meghaladja az ilyenkor szokásos értékeket, de az átlagnál kevesebb esett a Felső-Tisza vidékén és Szolnok térségében. A talajok felszín közeli része a legtöbb helyen sokat szikkadt az egy héttel ezelőtti állapotokhoz képest, a nagyobb felhőszakadások által érintett területeken azonban foltokban áll a víz a földeken. A hőmérséklet a csapadékos idő elmúltával hirtelen emelkedett, péntektől már 20, majd szombattól 25 Celsius-fok fölött alakultak a maximum értékek.

Az őszi vetések jó állapotban vannak, országszerte kellő nedvesség áll rendelkezésükre a fejlődéshez a talajban, helyenként több is esett az optimális mennyiségnél. A hőmérséklet is megfelelő, ugyanakkor a sűrű állományokban a múlt heti tartós levélnedvesség miatt a kórokozók is gyorsan szaporodtak. A kukorica és a napraforgó számára a lehullott csapadék aranyat ért, gyorsan fejlődnek a kis növények, de a meleg hatására erős gyomosodás is kezdődött.

A legfrissebb, május elejére vonatkozó, a felszín „zöldességét” mutató vegetációs index értéke országszerte magasabb a sokéves átlagnál, kivéve a középhegységek erdeiben, ahol az áprilisi hűvösebb idő miatt még mindig lemaradásban van a vegetáció.

A folytatásban nagyrészt napos, kora nyári időre van kilátás, helyenként előfordulhat zápor, zivatar. A legtöbb helyen tovább szárad a talajok felszín közeli része, ez alól a délkeleti országrész lehet kivétel. A hőmérséklet nem változik számottevően, hajnalonként többnyire 10 és 15 fok közé hűl a levegő, napközben pedig 23-28 fok valószínű, és igen erős lesz az UV-sugárzás.

Kapcsolódó írásaink