Gazdaság

Se szavatolótőke, se tőkepótlási szándék

A károk kifizetését megfelelően rendezték

A Magyar Nemzeti Bank visszavonta a Magyar Gazdák Kölcsönös Biztosító Egyesületének tevékenységi engedélyét, az intézmény ugyanis nem rendelkezik a működése folytatásához szükséges minimális szavatolótőkével, s a tőkepótlásra nincs szándéka – áll az MNB lapunknak megküldött közleményében.

Se szavatolótőke, se tőkepótlási szándék
Gépmunka a földeken
Fotó: MH archív

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán közzétett határozatában visszavonta a Magyar Gazdák Kölcsönös Biztosító Egyesülete (Magyar Gazdák Egyesület) tevékenységi engedélyét. Az egyesület így újabb szerződéseket nem köthet, korábbi szerződéseinek hatályát pedig nem hosszabbíthatja meg. A jegybank kötelezte az egyesületet arra is, hogy negyedévente küldjön jelentést számára a még meglévő károsultakkal megállapodásokkal le nem zárt kárügyeinek állásáról, és az ezek kielégítésére rendelkezésre álló eszközfedezetről addig, amíg valamennyi kötelezettsége megszűnik.

Mint emlékezetes, az MNB tavaly óta folytatott átfogó vizsgálatot az alapvetően növénybiztosítással – ezen belül aszálykárokra való kockázatvállalással is – foglalkozó biztosító egyesületnél, annak testületi működését, irányítási, felvigyázási funkcióit, pénzügyi és működési kockázatait, tartalékolási helyzetét áttekintve. Értékelte a biztosító kárrendezési gyakorlatát, így azt is, hogy miképpen felelt meg a 2022 nyári aszályveszélyhelyzet nyomán kihirdetett kormányrendelet előírásainak.

Az MNB tavaly októberben – a folyamatban lévő vizsgálat által előzetesen megállapított biztosítási szükséghelyzetre tekintettel – a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-t felügyeleti biztosként rendelte ki az intézményhez.

A felügyeleti biztos – minimális számú jogi, ügyvédi útra terelt esetet kivéve – gondoskodott a Magyar Gazdák egyesület kárkifizetéseinek megfelelő rendezéséről. Az egyesület így jelenleg már nem rendelkezik hatályban lévő biztosítási szerződéssel. A biztos maximum 4 hónapos mandátumának lejártával befejezte tevékenységét az egyesületnél.

A jegybanki vizsgálat ugyanakkor megállapította, hogy az egyesület nem rendelkezik a biztosítási tevékenység folytatásához szükséges minimális szavatolótőkével. Az MNB értékelése és az intézménytől érkező jelzés szerint jelenleg nincs reális lehetőség arra sem, hogy az egyesület tőkepótlással helyreállítsa a jogszabály által előírt tőkeszintjét.

Kapcsolódó írásaink