Gazdaság

Szijjártó Péter: Azeri gáz nélkül nem lesz valós diverzifikáció + VIDEÓK

Szeretném kifejezni Magyarország kormányának háláját és nagyrabecsülését Törökországnak, Bulgáriának és Szerbiának, több szempontból is, például azért, mert bátrak ahhoz, hogy gázszállításra csővezetéket építsenek – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Déli Gázfolyosó bővítésével foglalkozó miniszteri tanácsülés kapcsán tartott tájékoztatóján pénteken Bakuban. Hozzátette: azeri gáz nélkül nem lesz valós diverzifikáció, ehhez azonban jelentős fejlesztéseket kell megvalósítani.

Szijjártó Péter: Azeri gáz nélkül nem lesz valós diverzifikáció + VIDEÓK
Szijjártó Péter 2023. február 3-án Bakuban, a Déli Gázfolyosó bővítésével foglalkozó miniszteri tanácsülésen
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter korábban emlékeztetett: török energiaminiszter kollégája segítsége is kell ahhoz, hogy hazánk azerbajdzsáni gázt is tudjon vásárolni a közeljövőben. Ez ugyanis Törökországon keresztül tud érkezni Magyarországra, és most nagyon sokan hajtanak a török tranzitkapacitások lefoglalására, köztük sokan olyanok, akik az elmúlt időszakban csak bírálták Törökországot. Mi azonban nem csak energiabarátok vagyunk, ezért ma kedvező alaphelyzetből tekintettük át a török tranzitkapcsolatokhoz való jövőbeni hozzáféréseink lehetőségeit – tette hozzá a miniszter.

Objektum doboz

Az Európai Bizottságnak is el kell végeznie a házi feladatát, hogy a diverzifikáció ne csak álom maradjon, a közösségnek az energiabiztonság garantálása érdekében támogatást kell nyújtania a délkelet-európai infrastruktúra fejlesztéséhez – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Bakuban. A tárcavezető a bakui Déli Gázfolyosó és Zöldenergia Konferencián felszólalva aláhúzta, hogy a diverzifikáció terén Közép-Európában a legrealisztikusabb forgatókönyv a fokozott azerbajdzsáni földgázkitermelés minél előbbi bevonása, erről a héten Magyarország és Azerbajdzsán egyetértési megállapodást is kötött.

Két fontos cél elérésében is segíteni fog az a nagyszabású terv, melynek keretében zöld villamosenergiát fog szállítani Azerbajdzsán Georgián és Románián keresztül egészen Magyarországig - mondta Szijjártó Péter. Ezzel a beruházással egyrészt tovább növeljük energiabiztonságunkat, másrészt pedig közelebb kerülünk klímavédelmi céljaink eléréséhez is. A maga nemében egyedülálló ez a közös beruházás, hiszen a világ leghosszabb, 1195 kilométeres víz alatti villamosenergia kábelét fogjuk megépíteni hozzá a Fekete-tenger alatt. Ma létrehoztuk az azeri-georgiai-román-magyar munkacsoportot és megbízást adtunk az egységes megvalósíthatósági tanulmány előkészítésére - tette hozzá a miniszter.

Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy ennek bizonyos infrastrukturális előfeltételei vannak, és ugyan jó hír a transzanatóliai gázvezeték kapacitásának növelése, de Délkelet-Európában is jelentős hálózatfejlesztési programokat kell végrehajtani. Ezért Magyarország, Bulgária, Románia és Szlovákia az Európai Bizottsághoz fordult, hogy a közösség a kérdést prioritásként kezelve támogassa a közép-európai térség energiabiztonságának garantálásához szükséges fejlesztéseket – emlékeztetett.

„Ha az Európai Unió nem csak politikai kommunikációs eszközként használja a diverzifikációt, akkor itt az ideje, hogy Brüsszel cselekedjen, és finanszírozza a szükséges infrastruktúra-fejlesztéseket Délkelet-Európában, így lehetővé téve a fokozott azerbajdzsáni gázkitermelés bevonását” – fogalmazott. Szijjártó Péter a panelbeszélgetésen hangsúlyozta, hogy jelenleg ez az egyedüli módja a diverzifikációs folyamatnak. „Annak érdekében, hogy a diverzifikáció ne pusztán álom maradjon, az Európai Bizottságnak is el kell végeznie a házi feladatát” – szögezte le.

Részletek az alábbi videóban:

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink