Gazdaság

Hetvenmilliós bírság Elf Bar árusításáért

A GVH szabta ki a maximális bírságot az elektromos cigarettát hirdető webáruházra

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a kiszabható legmagasabb, csaknem 70 millió forint bírságot szabott ki egy Elf Bar termékeket árusító szlovákiai webáruházra, mert jogellenesen hirdetett elektronikus cigarettákat a magyar fogyasztóknak – közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.

Hetvenmilliós bírság Elf Bar árusításáért
A versenyhatóság súlyosbító körülményként vette figyelembe, hogy a tiszteségtelen gyakorlat sérülékeny célcsoportokat – így fiatalokat és kiskorúakat – is megcélzott.
Fotó: MH

A nemzeti versenyhatóság tavaly nyáron indított vizsgálatot két szlovák céggel szemben miután e-cigarettákat, illetve a kiskorúak körében népszerű, ezért különösen veszélyes Elf Bar termékeket árusítottak magyar nyelvű webáruházaikban.

Az elsőként lezárult vizsgálat megállapította, hogy a Yzer s.r.o. „v likvidácii” – korábbi nevén Vaper s.r.o. – cég a fogyasztókat megtévesztette, mert azt a benyomást keltette, hogy webáruházának termékei jogszerűen forgalmazhatók.

A versenyhatóság súlyosbító körülményként vette figyelembe, hogy a tiszteségtelen gyakorlat sérülékeny célcsoportokat – így fiatalokat és kiskorúakat – is megcélzott, illetve a cég egyértelmű ágazati szabályozási tilalmakat sértett meg, továbbá a termékek komoly egészségügyi kockázatokat hordozhatnak.

A jogsértésért a vállalkozás éves árbevételéhez mért törvényi maximumot, 68,1 millió forint bírságot szabtak ki, és megtiltották a cégnek a magatartás folytatását.

A közleményben felhívják a figyelmet arra, hogy Magyarországon a fenti termékek internetes forgalmazása, online vásárlása jogellenes.

„A fogyasztók ne dőljenek be a legális kereskedés látszatát keltő webáruházaknak, és ne rendeljenek ilyen termékeket se Magyarországról, se külföldről” – írja a GVH közleményében.

Kapcsolódó írásaink