Belföld

Két szlovák webáruház lekapcsolását rendelte el a GVH

Valószínűleg mindketten tisztességtelenül hirdetik e-cigarettáikat

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elrendelte két szlovák tulajdonú webáruház ideiglenes lekapcsolását, amelyek Elf Bar-termékeket és e-cigarettákat hirdetnek a magyar vásárlóknak – közölte a hivatal szerdán az MTI-vel.

Két szlovák webáruház lekapcsolását rendelte el a GVH
A felvétel illusztráció
Fotó: MH

A közlemény szerint a GVH nyáron indított vizsgálatot két szlovákiai vállalkozással szemben, mivel valószínűleg mindketten tisztességtelenül hirdetik e-cigarettáikat, illetve a gyermekek körében népszerű, ezért különösen káros, ízesített Elf Bar-termékeket a magyar fogyasztóknak.

A versenyhivatal az ügy körülményeinek mérlegelését követően úgy döntött: ideiglenesen intézkedik, és lekapcsoltatja a két céggel a szóban forgó (magyar nyelvű) webáruházakat.

Ennek köszönhetően a két érintett webshop egyike már nem elérhető. A másik webáruház, a Bensons Europe S.r.o. azonban továbbra is működik, ezért vele szemben – mivel nem teljesítette a döntésben előírtakat – a GVH elrendelte annak végrehajtását. A hatóság egyidejűleg pénzbírságot szabott ki a cégre és annak ügyvezetőjére, amely naponta egészen addig nő, amíg a vállalkozás nem teljesíti az ideiglenes intézkedést.

A GVH arra törekszik, hogy a Magyarországon tiltott forgalmazású termékek már addig se juthassanak el a hazai fogyasztókhoz, amíg le nem zárulnak a szlovák cégek ellen indított versenyfelügyeleti eljárások. Ezek keretében jelenleg is zajlik a két vállalkozás feltételezhető jogsértése körülményeinek tisztázása és elbírálása.

Kapcsolódó írásaink