Krónika

NAV: Újra megjelentek az Elf Bart kínáló eladók a közösségi oldalakon

Az illegális elektronikus cigaretták komoly veszélyt jelentenek a fiatalkorúakra

A tanévkezdéssel újra megjelentek az Elf Bart kínáló eladók a közösségi oldalakon – tudatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-vel.

NAV: Újra megjelentek az Elf Bart kínáló eladók a közösségi oldalakon
A felvétel illusztráció
Fotó: MH

Azt írták, hogy az illegális, különböző ízesítésű elektronikus cigaretták komoly veszélyt jelentenek a fiatalkorúakra, mivel könnyen függőséget, sőt, akár nikotinmérgezést is okozhatnak.

A NAV fokozott figyelmet fordít az árusítók kiszűrésére – jelezték.

Mint írták, az elmúlt hónapok folyamatos ellenőrzései és a tájékoztatás hatására jelentősen csökkent azok száma, akik vállalják a kockázatot, és illegális, ízesített elektronikus dohánytermékeket árulnak.

Megjegyezték, hogy az adózási és jövedéki szabályok megsértése miatt – a NAV által kiszabható bírság mellett – dohánytermékek engedély nélküli értékesítésekor a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága akár többmilliós bírsággal sújthatja az eladót.

Példaként azt hozták, hogy a NAV Győr-Moson-Sopron megyei ellenőrei felvették a kapcsolatot egy internetes hirdetővel, aki az Elf Bar mellett újdonságnak számító Lost Mary e-cigarettát is kínált. A 235 ezer forintért rendelt, huszonöt darab Elf Bart és két Lost Maryt Budapesten adták át. A revizorok az illegális árut lefoglalták, majd adószám nélkül végzett gazdasági tevékenység és jövedéki jogsértés miatt eljárást indítottak.

Kapcsolódó írásaink