Gazdaság

Kelendő az „azonos szokású” munkaerő Szerbiában

Déli szomszédunknál folyamatosan növekszik a külföldi munkavállalók száma. A vállalkozók elsősorban azokat a külföldieket látják szívesen, akik szokásaikban és moráljukban közelebb állnak a szerb mentalitáshoz.

Kelendő az „azonos szokású” munkaerő Szerbiában
Egy szerbiai építkezés – kell az ember, de nem mindegy, hogy ki az (képünk illusztráció)
Fotó: AFP /Oliver Bunic

Szerbiában folyamatosan növekszik a külföldi dolgozók száma – jelentette ki hétfőn a Szabad Magyar Szó tudósítása szerint Nebojša Atanacković, a Szerbiai Munkáltatók Uniójának tiszteletbeli elnöke. A jelenség fő okai között felsorolta, hogy az országból folyamatosan távoznak Nyugat-Európába a polgárok, és hogy sok diák egyszerűen nem érdekelt a szakmák kitanulásában.

Az építőiparba a legtöbben Törökországból érkeznek míg az útépítés terén az azerbajdzsáni vendégmunkások vezetik a listát – fogalmazott Atanacković. Egyben utalt arra is, a jelenleg zajló kínai beruházások igencsak munkaerő-igényesek, így Szerbia kénytelen külföldiekkel feltölteni a hiányt.

A szakember hozzátette, a balkáni közös piacról szóló megállapodás segíteni fog a fennálló problémák rendezésében, hiszen ezáltal a cégek lehetőséget kapnak arra, hogy Észak-Macedóniából és Albániából könnyebben vegyenek fel olyan embereket, akik szokásaikban és moráljukban közelebb állnak a helyi mentalitáshoz.

A belgrádi Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat 2022-ben csaknem huszonnyolcezer engedélyt adott ki főként Kína, Török- és Oroszország, India valamint Ukrajna állampolgárainak. Ez az öt évvel ezelőtti mutató négyszerese.

Kapcsolódó írásaink

Ismét munkaerőhiány van hazánkban

ĀAz üres álláshelyek több mint ötöde felsőfokú végzettséghez kötött, illetve hasonló arányban vannak szakképzettséget nem igénylő álláshelyek is