Gazdaság

Ácsot és kőművest a legnehezebb találni, emellett villanyszerelőkre is nagy kereslet mutatkozik

Tartós munkaerőhiány

Továbbra sem enyhül a munkaerőhiány az építőiparban, a kis- és középvállalkozások fele szerint a rendelkezésre álló fizikai munkaerő mennyisége, képzettsége jelenti a legfőbb problémát – közölte a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) tegnap a Construma építőipari szakkiállításon több mint háromszáz vállalkozás válasza alapján összeállított, nem reprezentatív felmérésének megállapítását.

Ácsot és kőművest a legnehezebb találni, emellett villanyszerelőkre is nagy kereslet mutatkozik
A cégeknek a szakmunkások bérének emelésével is számolniuk kell, a munkaerő keletről nyugatra áramlik
Fotó: MH/Purger Tamás

A felmérés szerint az építőipari szektorban tevékenykedő vállalkozások 42 százalékánál van tartósan betöltetlen álláshely, ezekre általában hónapokig nem találnak szakembert. Leginkább szakképzett fizikai munkásokból van hiány, közülük ácsot és kőművest a legnehezebb találni, ez a probléma nagyjából minden tizenötödik cégnél jelentkezik. Villanyszerelő alkalmazása körülbelül minden huszadik vállalkozásnak jelent kihívást.

Koji László, a BKIK alelnöke, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke a közleményben kiemelte: a munkaerőhiány több ágazatban is általános probléma, az építőiparban azonban már olyan jelentőségű, hogy a piacon a jelenlegi kapacitásigények mellett további százezer embert is tudnának alkalmazni. Felerősödött a keletről nyugatra irányuló munkaerő-áramlás, így már egy nemzetközi méretű munkaerőpiacon is kell versenyezni, a cégeknek a szakmunkások bérének emelésével is számolniuk kell – mutatott rá a BKIK alelnöke.

Kapcsolódó írásaink

Szétválhat a használt- és újlakás- piac

ĀAz új lakóingatlanok a használt lakásoknál gyorsabban drágulhatnak olyan keresletfüggetlen külső tényezők miatt, mint a munkaerőhiány és az építőanyagok áremelkedése