Gazdaság

Ismét munkaerőhiány van hazánkban

Az üres álláshelyek több mint ötöde felsőfokú végzettséghez kötött, illetve hasonló arányban vannak szakképzettséget nem igénylő álláshelyek is

Az álláskeresők számának csökkenésével párhuzamosan az üres álláshelyek száma folyamatosan emelkedik.

Ismét munkaerőhiány van hazánkban
Már a járvány alatti szinten, 3,6 százalékon a munkanélküliségi ráta
Fotó: MH

Idén az első negyedévben 52 ezerrel kevesebb nyilvántartott álláskereső volt, mint egy évvel korábban, és 28 ezerrel kevesebb, mint a járvány előtti év, 2019. azonos időszakában. Az álláskeresők számának csökkenésével párhuzamosan az üres álláshelyek száma folyamatosan nő – mondta lapunknak Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő.

Kifejtette, a 2021. negyedik negyedév végén már harminc százalékkal volt magasabb az üres álláshelyek száma az előző év azonos időszakánál, sőt elértük e területen is a járvány előtti legmagasabb szintet. E számok alátámasztják, amit magunk is tapasztalunk, hogy ismét nagyon komoly munkaerőhiány jellemzi a magyar munkaerőpiacot. Az üres álláshelyek több, mint ötöde felsőfokú végzettséget igényel, illetve hasonló arányban vannak a szakképzettséget nem igénylő álláshelyek is.

A hírekből azt halljuk, hogy már több mint hétszázezer háború elől menekült érkezett hazánkba, de mintegy nyolcvan százalékuk nem tervezi, azt hogy nálunk marad. A maradék egyötödnek több, mint fele gyermek, azaz Szalai Piroska becslése szerint most kevesebb, mint hetvenezer fő olyan háborús menekülttel számolhatunk, akik várhatóan rövidesen megjelennek a munkaerőpiacon.

Ha csak a számokat vizsgáljuk, akkor látható, hogy ezt a nagyságrendet a magyar munkaerőpiac képes kezelni, ennyi embernek tudunk munkát biztosítani hazánkban. A gyakorlat azonban ennél várhatóan bonyolultabb. Azok a menekültek, akik tudnak magyarul vagy angolul, valószínűleg gyorsan találnak munkát maguknak. Akik pedig csak ukrán nyelven tudnak, azoknak érdemes a nagyobb cégek csoportos ajánlatait keresni, hiszen várhatóan ott kezelhetők a nyelvi problémák gyorsabban. Számos olyan új kezdeményezés is  született már, amely segít ezeknek az embereknek letelepedni nálunk, és munkát találni – tette hozzá a szakértő.

Sohasem mért rekordok

Ahogyan megírtuk, a munkában állók száma tartósan 4,7 millió fő körül alakul, változatlanul rekordszintű, 4,5 millió fölötti az elsődleges munkaerőpiacon dolgozóké. A 74,1 százalékos foglalkoztatási rátánál még sosem mért magasabbat február–áprilisban a Központi Statisztikai Hivatal. A munkanélküliek aránya 2010 óta a 15–64 évesek körében és a fiataloknál is a harmadára csökkent. A munkanélküliek száma 176 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,6 százalék volt.
(MOA)

Kapcsolódó írásaink