Gazdaság

Hazai startupot vásárolt fel a Stellantis

Rekordösszeggel zárult a magyar startup, az aiMotive eladása. A cég az önvezető autók fejlesztésében alkotott nagyot.

Hazai startupot vásárolt fel a Stellantis
Tesztüzemben az aiMotive rendszere
Fotó: MH/Facebook

A mai tőzsdenyitással a Stellantis (többek között az Opel, a Fiat és a Peugeot tulajdonosa) hivatalosan is bejelentette az eddig talán legjelentősebb magyarországi startup-üzlet lezárását: a konszern egy több éves befektetési folyamat végén felvásárolta az önvezető technológiákat fejlesztő aiMotive-ot – közölte a Széchenyi Alapok. Az alapkezelő Facebook-olalán az eddigi legnagyobb sikerének nevezte az üzletet.

Mint írták, az aiMotive alapítója, Kishonti László idejében ismerte fel, hogy az autózás hamarosan egyre inkább szoftverekre épül. „Az önvezető autó fogalma az utóbbi időben mindennapossá vált, mérnökök ezrei dolgoznak világszerte azon, hogy valódi önvezető autót alkossanak. És bár már többen is nyertesnek hirdették magukat ebben a versenyben, a feladat nyilvánvalóan sokkal összetettebb annál, mint amiben korábban sokan reménykedtek” – áll a közleményben.

Objektum doboz

Az aiMotive korán felismerte ezt, és így az önvezető technológia fejlesztése mellett kialakítottak egy olyan keret- és eszközrendszert, amely más fejlesztőket is segíthet abban, hogy autóikat fokozatosan önvezető képességgel ruházzák fel. Mint bebizonyosodott, a cég szakszerű fejlesztéseinek van igazán kézzel fogható értéke ezen a piacon – szögezte le a Széchenyi Alapok, hozzátéve: ezt bizonyítja az is, hogy a startup alapítójának elképzeléseihez neves szakmai és pénzügyi befektetők csatlakoztak itthonról és külföldről egyaránt.

A Széchenyi Alapok és a Lead Ventures például 2020-ban, a covidválság idején szerzett tulajdonrészt a magyar szoftvercégben, amit végül a Stellantis felvásárolt. Érdemes megjegyezni: az évek alatt felépített tudásközpont és a világszínvonalú fejlesztői csapat továbbra is Magyarországon marad, és az új tulajdonos ígérete szerint pedig tovább bővül majd.

Kapcsolódó írásaink