Gazdaság

Hortay Olivér: Nem indokolt az üzemanyagok jövedéki adóját emelni

A jelenlegi helyzetben nem indokolt az üzemanyagok jövedéki adójának emelésére vonatkozó brüsszeli igény – írta Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője Facebook-oldalán hétfőn.

Hortay Olivér: Nem indokolt az üzemanyagok jövedéki adóját emelni
Hortay Olivér: Magyarország derogációt kért
Fotó: MH

Mint azt Hortay Olivér az M1 Ma reggel című műsorában is kifejtette, az adó mértéke az EU-n belül Magyarországon az egyik legalacsonyabb. Mivel annak minimumértékét központi szabályok rögzítik, az Európai Bizottság nyáron felszólította hazánkat, hogy emelje meg az adókulcsot. Magyarország – Svédországhoz és Portugáliához hasonlóan – derogációt kért, amiről a napokban várható döntés (a svédek és a portugálok év végéig kaptak, hazánk pedig 2023 végéig kért mentességet).

Objektum doboz

A múlt heti sajtóinformációk a kérelmünk elutasítását vetítették előre, ami 41 forinttal emelné meg az üzemanyagok árát. Ez azonban nehezen védhető. Az adómérték központi meghatározása mögötti környezetvédelmi és versenyjogi érvek – a jelenlegi helyzetben – nem állják meg a helyüket. Környezetvédelmi oldalról egy energiaválságban aligha van szükség az árak mesterséges emelésére. A versenyjogi szabályokat pedig a tagállamok – ha állampolgáraik érdeke úgy kívánja – a válság kezdete óta rendszeresen figyelmen kívül hagyják, így azok érvényesítése versenyhátrányt jelentene Magyarországnak.

Kapcsolódó írásaink