Belföld

A kormány megszünteti a benzinárstopot

A hétfőn életbe lépett orosz kőolajszállítás tilalma következtében bekövetkezett, amitől tartottunk, az uniós szankciók zavarokat okoztak Magyarország üzemanyag-ellátásában – jelentette ki Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter kedden este, hozzátéve, hogy a Mol értesítette a kormányt arról, hogy behozatal nélkül nem tudja biztosítani az ország üzemanyag-ellátását. A kormány ezért a Mol javaslatára megszünteti a benzinárstopot.

A kormány megszünteti a benzinárstopot
Hernádi Zsolt és Gulyás Gergely a rendkívüli kormányinfón
Fotó: MH/Purger Tamás

Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója a késő esti rendkívüli kormányinfón pontosított: soha nem látott krízis alakult ki az üzemanyag-ellátásban az elmúlt napokban, több benzinkúton teljes leürülés volt, nem lehetett üzemanyagot kapni, elképesztő gondok alakultak ki az ellátás körül.

Hernádi Zsolt, a Mol vezetője és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a rendkívüli Kormányinfón
Hernádi Zsolt, a Mol vezetője és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a rendkívüli kormányinfón
Fotó: MH/Purger Tamás

„Amióta a Mol létezik, 31 éve, ilyen helyzet nem volt” – szögezte le Hernádi, rámutatva: a töltőállomások negyedén teljes leürülés alakult ki, a múlt század 70-es, 80-as éveit idézték az állapotok és a sorok, az elmúlt napok forgalma a benzint illetően a duplája volt a tavalyi év azonos időszakának.

„Olyan korlátozásokat kellett bevezetni, amilyenekre a Mol gyakorlatában soha nem volt példa. A Mol eddig bírta. Jeleznünk kellett a kormánynak, hogy nem tudjuk biztosítani a továbbiakban az ellátást, ha minden változatlan marad. Nem bírunk többet teljesíteni annál, mint amit eddig tettünk” – mondta Hernádi, aki szerint novemberben minden negyedik liter gázolajat Szlovákiából hozott be a cég.

Hernádi Zsolt Mol-vezér szerint amióta a Mol létezik, 31 éve, ilyen kaotikus helyzet nem alakult ki az üzemanyag-ellátásban
Hernádi Zsolt Mol-vezér szerint amióta a Mol létezik, 31 éve, ilyen kaotikus helyzet nem alakult ki az üzemanyag-ellátásban
Fotó: MH/Purger Tamás

„Az import visszaállítása az egyetlen megoldás márpedig ez a hatósági ár rendszerében nem lehetséges – hangsúlyozta Hernádi, aki szerint az ársapkának volt jelentősége, de ma vissza kell állítani az importot, csak úgy lesz elegendő áru. – Két hónap múlva újabb kritikus helyzettel fogunk szembenézni: az uniós tízszázalékos dízelpiac február ötödike után nem lesz biztosítható, ez a mennyiség hiányozni fog az uniós piacról” – magyarázta Hernádi.

Vissza kell állítani az importot, újra kell tölteni a készleteinket, hogy ha ismét fennakadás lesz, tudjunk alkalmazkodni, tette hozzá Hernádi, aki szerint az import visszaállítása egy-két hónapig is eltarthat, nem fog máról holnapra bekövetkezni, de „ma kell lépni, hogy év elejére stabil, importtal megtámogatott üzemanyagpiac legyen az országban”.

Az ellátásbiztonság csak az ársapka eltörlésével szavatolható, tudatta Hernádi Zsolt és Gulyás Gergely
Az ellátásbiztonság csak az ársapka eltörlésével szavatolható, tudatta Hernádi Zsolt és Gulyás Gergely
Fotó: MH/Purger Tamás

„Nagy lépéseket teszünk, hogy a káosz, ami kialakult az üzemanyagpiacon, elcsituljon” – szögezte le Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója.

„Nem jó, ha drága valami. Annál csak az a rosszabb, ha nincs is belőle – emelte ki Hernádi, aki azt is tudatta: – A Mol-kutakra vonatkozó irányadó ár kedden este 23 órától 641 forint/liter a benzin, illetve 699 forint/liter a dízel esetében.”

„A benzinár azért emelkedett az egekbe, mert az orosz agresszióra adott szankciós válasz miatt hiány alakult ki, és ezért emelkednek az árak” – mondta kérdésre válaszolva Gulyás Gergely, hozzátéve: a kormány mindaddig fenntartotta az ársapkát, amíg erre lehetősége volt.

A miniszter azt is kiemelte: a magyar családok érdekét az ársapka fenntartása szolgálta, ráadásul az új árakkal is az EU alsó harmadában lesznek a magyarországi üzemanyagárak.

Gulyás felhívta a figyelmet, hogy csak az ellátásbiztonság fenntartásáig volt lehetőség az ársapka fenntartására: „A szívünk szerint a végtelenségig fenntartanánk, de ha nincs benzin, akkor teljesen mindegy, hogy mennyibe kerül” – pontosította a helyzetet a miniszter.

Gulyás Gergely közölte azt is, hogy az üzemanyagárstop eltörlése miatt emelkedhet az infláció, s hozzátette: az üzemanyagra jövőre egy átlagárat kell megállapítani.

Arra a kérdésre, hogy a taxisokat és az árufuvarozókat hogyan érinti az ársapka kivezetése, a miniszter azt válaszolta: ez mindenki számára nehézséget jelent, főleg azoknak, akiknek az autó munkaeszközt jelent. „A kormány a taxisokkal is szívesen tárgyal, de az ársapka eltörlése mindenkire vonatkozik. Ugyanakkor hangsúlyozom, a kormány mindenkin szeretne segíteni” – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink