Gazdaság

A Molnak extraprofitja keletkezik a benzinen, ezért indokolt, hogy magasabb adót fizessen

Ami már rövid távon látható a benzinárstop megszüntetése kapcsán, hogy a pánikvásárlás alábbhagyott, ami javította az üzemanyag-ellátást, így most már sokkal nagyobb eséllyel lehet tankolni egy-egy benzinkúton – véli Hortay Olivér, a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője.

A Molnak extraprofitja keletkezik a benzinen, ezért indokolt, hogy magasabb adót fizessen
Hortay Olivér
Fotó: Facebook/Hortay Olivér

A kormány december 6-án 23 órai hatállyal megszüntette az üzemanyagárstopot, de miért, és milyen következményei lehetnek ennek? És miért emelte meg 95 százalékra a kormány a Mol extraprofitadóját?

Szaúd-Arábia szerint a magas árakat a szűkös finomítókapacitások okozzák
A háború kitörése előtt az Európai Unió legnagyobb olajbeszállítója Oroszország volt (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Fayez Nureldine

Hortay Olivér emlékeztetett, hogy hétfőn lépett életbe az Európai Unió újabb embargója a tengeren keresztül érkező orosz olajszállítmányokra, ami rendkívül nagy feladat elé állította az európai vállalatokat. A háború kitörése előtt az Európai Unió legnagyobb olajbeszállítója Oroszország volt, az európai igények több mint negyedét fedezték orosz olajból. Ekkora mennyiség pótlása már önmagában rendkívül nagy szervezési, logisztikai feladat – írta az Origo.

Jelentős áremelkedés

Hortay szerint a vállalatok már az olajembargó hatályba lépése előtt megkezdték a felkészülést, ami részben abban volt tetten érhető, hogy elkezdtek tartalékolni és belső piacra termelni. Ez Magyarország importmozgásterét beszűkítette, emellett a hétfőn életbe lépő olajembargó jelentős áremelkedést is eredményezett.

Egyfelől azok, akik orosz olajat vásároltak, most rákényszerülnek, hogy a világpiacról szerezzék be a kieső mennyiséget, ahol viszont az árak körülbelül 40 százalékkal magasabbak, mint az orosz olaj esetében. Másrészt a szállítási költségek is megemelkedtek, így ez a lehetségesen elérhető import árát is megemelte.

Ugrik az olajár, 100 dollár feletti járt a Brent
A világpiaci árak körülbelül 40 százalékkal magasabbak, mint az orosz olajé
Fotó: financialexpress.com

Hortay úgy látja, hogy a globális energiapiac egyre feszesebbé vált az utóbbi időszakban, ami tovább fokozódott, és ebben a helyzetben történt két nem várt esemény.

Két nem várt esemény

Az egyik a Mol százhalombattai olajfinomítójának meghibásodása volt, aminek következményekntp a létesítmény csak 55 százalékos kapacitáskihasználtsággal volt képes működni. Ráadásul ez a probléma elhúzódott, és nem sikerült az eredeti terveknek megfelelően a múlt hét péntekig visszaállni a 100 százalékos termelésre. Két nappal ezelőtt a Mol azt nyilatkozta, hogy fokozatosan elkezdi növelni a kapacitást, de ez akár 1–1,5 hétig is eltarthat.

A másik nem várt hatás egy keresleti sokk volt. Az elmúlt hét napban 60 százalékkal magasabb volt az üzemanyagigény Magyarországon, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban. Ehhez jelentős mértékben hozzájárult az a pánikvásárlási hullám, ami az elmúlt napokat jellemezte.

A Mol algyői gázüzeme 2022. november 28-án. Még sokáig a hagyományos olaj -és gázkitermelés marad a Mol fő profilja Algyőn, de a társaság vizsgálja a megújuló energiaforrások telepítésének lehetőségét - mondta Kardos László, a társaság algyői termelési régió vezetője újságíróknak a helyszínen.
A Mol algyői gázüzeme
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Felmerülhet a kérdés, hogy mi az oka annak, hogy Magyarország nem nyúlt hozzá a meglévő készleteihez? – tette fel a kérdést az elemző. Ennek az az oka – adta meg a választ is egyúttal –, hogy a háború miatt a Barátság kőolajvezetéken keresztül egyébként is kockázatosabb az ellátás mint békeidőben, potenciálisan felmerülhetnek problémák a vezetékkel, ezért nem célszerű hozzányúlni a tartalékokhoz.

A megszüntetés után

Ami már rövid távon látható a benzinárstop megszüntetése kapcsán, hogy a pánikvásárlás alábbhagyott, ami javította az üzemanyag-ellátást, így most már sokkal nagyobb eséllyel lehet tankolni egy-egy benzinkúton.

Már csak a magyar rendszámú autók tankolhatnak kedvezményesen
Hol vannak már azok az idők, amikor a magyar rendszámú autók kedvezményesen tankolhattak?
Fotó: MH/Katona László

Másik következménye lehet a döntésnek, hogy az üzemanyagimport elkezdhet visszaépülni. Hernádi Zsolt úgy fogalmazott, hogy ez januárra megtörténhet, ami növelheti Magyarország üzemanyagpiaci mozgásterét, és segíthet felkészülni a február 5-i embargó második lépcsőfokára.

A Mol megemelt adója

A Mol extraprofitadójának a kormány részéről megtörtént 95 százalékra emeléséről Hortay Olivér elmondta, hogy az elmúlt napokban az üzemanyag-ellátási probléma elsősorban egy mennyiségi kihívás volt, viszont Magyarország mentességet harcolt ki magának júniusban az olajembargó tekintetében. Ezért Oroszországból továbbra is tud nyersolajat vásárolni, és mivel az orosz nyersolaj ára jóval a világpiaci ár alatt van, az üzemanyagárstop elengedése miatt a Molnak nagyobb profitja, nyeresége keletkezhet. Így indokolttá válik az, hogy a Mol anyagilag nagyobb mértékben hozzájáruljon a rezsicsökkentés fenntartásának költségeihez.

Nyersanyagtartály Százhalombattán, a MOL finomítójában (Képünk illusztráció.)
Nyersanyagtartály Százhalombattán, a Mol finomítójában
Fotó: MH

Sajnos az a helyzet nem változott Európában, hogy a gáz, az áram és az egyéb energiahordozók ára nagyon magas, ez továbbra is növekvő teher a költségvetésben, ezért indokolt az extraprofitadó kulcsának megemelése – jelentette ki a szakértő.

Kapcsolódó írásaink