Gazdaság

Szijjártó Péter: A magyar élelmiszeripar a válságok ellenére is növekedési pályán tudott maradni

A magyar élelmiszeripar átment a stresszteszten, miután a világgazdasági nehézségek ellenére is növekedési pályán tudott maradni az elmúlt években, de ennek fenntartásához folyamatosan újabb beruházásokra van szükség – közölte csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.

Szijjártó Péter: A magyar élelmiszeripar a válságok ellenére is növekedési pályán tudott maradni
A stabil növekedéshez mindenképp további beruházásokra lesz szükség
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Nissin Foods beruházásának bejelentésén arról számolt be, hogy a japán élelmiszeripari vállalat 18 milliárd forint értékben fogja bővíteni kecskeméti telephelyét. A tervek szerint 2026 végéig megvalósuló projekthez az állam 1,3 milliárd forint támogatást nyújt, így elősegítve ötven új munkahely létrehozását.

Beszédében kiemelte, hogy a kilencvenszázalékos exporthányaddal dolgozó cég az alapanyagok mintegy 56 százalékát eddig is a hazai kis- és közepes vállalkozásoktól szerezte be, így a fejlesztés számukra is jó hír.

Szijjártó Péter aláhúzta: „A világ válságról válságra bukdácsol, és ezek komoly próbatételeket jelentenek a világgazdaság valamennyi szereplője számára.”

A koronavírus-járvány és az ukrajnai háború miatt rövid időn belül kétszer is „teljesen a feje tetejére állt a világgazdaság”, és ennek nyomán számos országban veszélybe került az élelmiszer-ellátás biztonsága is, tavaly mintegy 820 millió ember volt ilyen helyzetben – hangsúlyozta.

Üdvözölte, hogy Magyarországon „az élelmiszeripar átment a stresszteszten”, ugyanis az elmúlt időszak nehézségei ellenére sem alakult ki általános válság, azonban leszögezte, hogy ennek ellenére le kell vonni a tanulságokat az utóbbi évekből.

„Hasonlóan az energiaellátáshoz, az élelmiszer-ellátás terén is azok az országok vannak igazából biztonságban, amelyek nemzeti alapon, saját maguk, a saját területükön elő tudják állítani a saját maguk által elfogyasztott élelmiszer-mennyiséget” – fogalmazott.

A miniszter rámutatott, hogy hazánkban jó a kiindulópont, a magyar élelmiszer kifejezetten innovatív, nemzetközi szinten is versenyképes, a kormány pedig elkötelezett amellett, hogy minél több forrást biztosítson a szektor fejlesztéséhez.

Tájékoztatása szerint az elmúlt nyolc év során hatvanhat élelmiszeripari nagyberuházáshoz nyújtott az állam finanszírozást, amelyek eredményeként összesen 800 milliárd forintnyi beruházás jött létre.

Az ágazat termelési értéke tavaly elérte a 4440 milliárd forintot, és ezzel rekordot döntött. A lendület kitart, amit jól demonstrál, hogy idén is 46 százalékos bővülést regisztráltak, de ennek fenntartásához folyamatosan újabb és újabb beruházásokra van szükség – közölte.

Hozzátette, hogy az élelmiszeripari export 2021-ben meghaladta a tízmilliárd eurót, ezzel hazánk a globális ranglista 32. helyén áll.

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy tavaly már a Magyarországra érkező beruházások 60 százalékát keleti vállalatok hajtották végre. Ezek között a japán cégek előkelő helyen vannak, mostanra a hetedik legnagyobb beruházói közösséget alkotják az országban, nagyjából 30 ezer embernek adva munkát – tájékoztatott.

Ahhoz, hogy Magyarország el tudja kerülni az Európát fenyegető recessziót, és meg tudja őrizni a teljes foglalkoztatást, fenn kell tartani a beruházások ütemét – mondta.

Kapcsolódó írásaink