Gazdaság

Szijjártó: Nagy győzelem, hogy az Európai Bíróság megállapította a paksi bővítés jogszerűségét

Nagy győzelem Magyarország számára, hogy az Európai Bíróság az osztrák keresetet elutasítva szerdán megállapította, hogy a paksi bővítés minden szempontból megfelel a közösségi szabályoknak – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Bukarestben. Ez a döntés a miniszter szerint a rezsicsökkentés eredményeinek fenntartásáról szól.

Szijjártó: Nagy győzelem, hogy az Európai Bíróság megállapította a paksi bővítés jogszerűségét
Még egy támadást sikerült elhárítanunk – mondta a külügyminiszter
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a NATO külügyminiszteri ülésének szünetében tartott tájékoztatóján kérdésre válaszolva üdvözölte, hogy a luxembourgi székhelyű bíróság elutasította Ausztria 2018-ban benyújtott keresetét, amely szerint semmissé kellene tenni a paksi beruházás európai bizottsági jóváhagyását. A tárcavezető az ítéletet nagy győzelemnek nevezte Magyarország számára az energiabiztonság szempontjából, és kiemelte, az Európai Bíróság elutasította a „megalapozatlan támadás” során felsorolt állításokat.
„Az Európai Bíróság kimondta, hogy az engedélyezési folyamat teljes egészében megfelelt az európai uniós normáknak” – jelentette ki Szijjártó. Hangsúlyozta: hazánk kényesen ügyel arra, hogy a paksi beruházás megfeleljen a lehető legszigorúbb környezetvédelmi és egyéb szakmai követelményeknek, hiszen nyilvánvalóan a biztonság a legfontosabb kérdés egy atomerőmű építésekor. Továbbá azt is aláhúzta, hogy a luxembourgi bírák kimondták, a nukleáris beruházás finanszírozása teljes mértékben megfelel az európai szabályoknak.
„Mind az engedélyezés, mind a finanszírozás szempontjából az Európai Bíróság pecsétje rajta van a paksi beruházáson” – fogalmazott a külügyminiszter. „Még egy támadást, még egy akadályt sikerült elhárítanunk” – tette hozzá. A miniszter végül arra is kitért, hogy bár az EU nem rendelt el szankciókat a nukleáris energia területén, „vannak olyan intézmények, bankok, sőt országok is, amelyek „Brüsszelebbek akarnak lenni Brüsszelnél”, és mindenfajta jogtalan módon próbálják gátolni a paksi építkezést”.

Ezen szereplőket arra szólította fel, hogy vegyék figyelembe a mostani verdiktet, miszerint a beruházás minden szempontból szabályszerű, és ne akadályozzák a projektet a jövőben, az ugyanis Magyarország energiaellátásának biztonságáról, a rezsicsökkentés eredményeinek fenntartásáról szól.

Kapcsolódó írásaink