Gazdaság

Megkapta a létesítési engedélyt a két új paksi blokk

Az Országos Atomenergia Hivatal kiadta a két új paksi atomblokk létesítési engedélyét – értesült a Vg.hu, a beruházás teljes egészében ez számít a legfontosabb engedélynek. 

Megkapta a létesítési engedélyt a két új paksi blokk
Az atomenergia a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez is elengedhetetlen
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A munka fizikai része nem az engedélyek kiadásával kezdődött, hiszen a kisegítőépületek és -létesítmények telepítése mellett zajlik a Paksi Atomerőmű szomszédságában lévő terület közművesítése, sőt a blokkok betonozásához szükséges támfal kialakítása is – emlékeztetett a Vg.hu.

Ismert, a két, új nukleáris blokk mindegyike 1200 megawatt teljesítményű lesz, a kivitelező az orosz Roszatom leányvállalata, a projektet pedig a Paks II. Zrt. vezeti. A beruházásra azért van szükség, mert pótolni kell az atomerőmű ma működő, később leállítandó egységeit, de helyettesíteni kell más erőművek szintén leállítandó, elöregedett egységeit is valamint a fejlesztés egyben felkészülés az ország várhatóan növekvő energiaigényére is.

Szijjártó: Reális a 2030-as üzembeállás

Fontos mérföldkő, hogy megadta az Országos Atomenergia Hivatal a paksi atomerőmű bővítésére vonatkozó létesítési engedélyt, így megkezdődhet a valós építkezési fázis és 2030-ra működésbe léphetnek az új blokkok - jelentette be pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Rámutatott: a több mint 400 ezer oldalas engedélykérelmet két éven keresztül vizsgálták magyar és nemzetközi szakemberek, mielőtt megadták a „zöld utat”.
 „A létesítési engedély azt igazolja, hogy az új paksi atomerőművi blokkok építése a legmagasabb szintű és a legszigorúbb magyar és nemzetközi előírásoknak és követelményeknek is megfelel” - szögezte le, hozzátéve, hogy ezt tűzvédelmi,  katasztrófavédelmi, környezetvédelmi és bányászati szakfelügyeleti jóváhagyások is kiegészítik.

Szijjártó Péter tájékoztatása szerint így továbbra is reális, hogy 2030-ra működésbe léphessen a két új blokk. „Ezáltal tudjuk biztosítani Magyarország energiaellátásának biztonságát hosszú távon, azt, hogy meg tudjuk védeni a magyar embereket a nemzetközi energiapiac szélsőséges áringadozásaitól, vagyis fenn tudjuk tartani a rezsicsökkentési erőfeszítéseinket” - fogalmazott.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom