Gazdaság

Szijjártó Péter: Nincs alternatívája Paks–2-nek

Komoly küzdelmeket folytatott az utóbbi években a magyar kormány azért, hogy megszűnjön Brüsszel negatív diszkriminációja a nukleáris energiával szemben – jelentette ki Szijjártó Péter. A miniszter a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség konferenciájára érkezett ma az Egyesült Államokba, és hangsúlyozta: hazánk biztonsága és versenyképessége szempontjából elodázhatatlan a paksi bővítés.

Szijjártó Péter: Nincs alternatívája Paks–2-nek
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal a Nukleáris Energia Intézet washingtoni rendezvényén
Fotó: MTI/KKM

Folynak a földmunkák és a kormány tervei szerint jövő novemberben megkezdődik a betonöntés,  2030-ig pedig elkészül Paks-2 – közölte Szijjártó Péter Washingtonban, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) miniszteri tanácskozásán. A külgazdasági tárca vezetője hangsúlyozta: Magyarország, de egyébként egész Európa energiabiztonsága, valamint a környezet védelme érdekében nem lehet hátat fordítani a nukleáris energiának. Szerinte az atomenergiaellenes politika alapvetően hibás, és ideológiailag vezérelt. "Akik ellenzik, Csernobilra és Fukusimára szoktak hivatkozni, de ez olyan, mintha azt mondanánk: ha történik egy autóbaleset, többé nem ülünk autóba" - mutatott rá Szijjártó Péter. 

A tárcavezető kitért arra is, hogy hazánk azon kevés országok egyike, amely az elmúlt években úgy tudta növelni a gazdaságát, hogy közben csökkent a karbonkibocsátása, s ez nagyrészt a nukleáris energiának köszönhető. A fenntartható fejlődés pedig elképzelhetetlen az atomerőművek nélkül. Szerinte mindez nemcsak gazdasági, hanem szuverenitási kérdés is, ezért Budapest határozottan kiállt minden olyan szankció bevezetése ellen, vagy éppen a visszavonásáért, amely a polgári felhasználású atomenergetikai projekteket és együttműködéseket érinti.

A magyar gazdaság húzóágazata az járműipar és az akkumulátorgyártás. Mindkettő kifejezetten energiaigényes, a fejlődésünk és a versenyképességünk megőrzése pedig elképzelhetetlen Paks-2 nélkül - fűzte hozzá, kiemelve: akik támadják ezt a projektet, az orosz befolyásról szoktak beszélni, ám a valóságban ez egy nemzetközi beruházás, amiben részt vesz például a General Electrics és a Siemens is. 

Objektum doboz

A Külgazdasági és Külügyminisztérium vezetője az ülés előtt a közmédia kérdésére is elmondta: Magyarország energiabiztonsága és versenyképessége szempontból elengedhetetlen a paksi bővítés. Szijjártó Péter emlékeztetett: Európát minden idők egyik legsúlyosabb válsága sújtja. „A szankciók miatt az árak az egekbe szöktek és számos ország ellátási nehézségekkel küzd” – fogalmazott. Hozzátette: ebben a helyzetben csak azok az államok lehetnek sikeresek lenni, amelyek részben vagy egészében képesek kielégíteni saját igényeiket.

Hazánk nem bővelkedik nyersanyagfokban, ugyanakkor a nukleáris energia révén önellátó lehet. Paks–2 megépítésével az energiatermelésünk kapacitása a duplájára fog nőni. „A nukleáris energia nem csak olcsó, hanem környezetkímélő és biztonságos módja is az energiatermelésnek” – jegyezte meg a miniszter, majd kiemelte: az új erőművi blokkokkal 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátását előzhetjük meg évente.

Szerencse – fűzte hozzá Szijjártó Péter – hogy az utóbbi években tapasztalható, az Európai Unió nukleáris energiával szembeni negatív diszkriminációja, kemény csaták árán ugyan, de megszűnt. „Győzött a józan ész” – mondta a közmédia kérdésére, s hangsúlyozta: azt is sikerült elérni, hogy Brüsszel szankciós politikája ne érintse a paksi bővítést, amelyben egyébként a Roszatom mellett nyugati cégek is részt vesznek.

Objektum doboz