Gazdaság

Energetikai és közlekedési projektekről tárgyalt Bukarestben a román és a szerb miniszterelnök

A kétoldalú párbeszéd élénkítéséről, a gazdasági együttműködésben rejlő lehetőségek ambiciózusabb kiaknázásáról egyeztettek a felek

A Románia és Szerbia gázhálózatát összekapcsoló interkonnektor fejlesztéséről és a két ország közti gyorsforgalmi összeköttetés megteremtéséről tárgyalt egyebek mellett hétfőn Bukarestben Nicolae Ciuca román és Ana Brnabic szerb miniszterelnök.

Energetikai és közlekedési projektekről tárgyalt Bukarestben a román és a szerb miniszterelnök
Képünk illusztráció
Fotó: Pexeles

A találkozóról kiadott bukaresti kormányközlemény szerint a kétoldalú párbeszéd élénkítéséről, a gazdasági együttműködésben rejlő lehetőségek ambiciózusabb kiaknázásáról egyeztettek a felek. Egyetértettek a közös energetikai projektek megvalósításának, illetve a Belgrád–Versecvát (Vatin) gyorsforgalmi út és a Temesvár és Temesmóra (Moravita) között megépítésre kerülő autópálya mielőbbi összekapcsolásának szükségességében.

Ami a Szerbiában élő román közösség helyzetét illeti, Ciuca jelezte: nagyon méltányolja a szerb hatóságok azon döntését, hogy feltételek nélkül átadják a román államnak a verseci Luceafarul épületkomplexum tulajdonjogát. A térség román elitje által 120 éve épített, 2400 négyzetméteres, eredetileg bankként működő, majd a román közösség kulturális központjává vált ingatlan átadásáról júniusi bukaresti látogatása alkalmával írt alá megállapodást a szerb és a román külügyminiszter.

A hétfői bukaresti találkozón a két kormányfő arról is egyeztetett, hogyan tudja segíteni a román fél Szerbia előrehaladását az európai integráció útján. Ciuca leszögezte: Románia elkötelezett támogatója Szerbia európai uniós tagságának, ugyanakkor az ügyintézési képesség erősítését, a reformok fontosságát hangsúlyozta.

A román kormányfő üdvözölte a Belgrád és Pristina között – a két éve tartó rendszámtáblavitában – európai uniós közvetítéssel született megállapodást. Az ukrajnai orosz agresszió körülményei közepette a felek kompromisszumképessége életbevágó a Nyugat-Balkán stabilitásának megőrzése szempontjából – szögezte le a bukaresti kormányközlemény.

Kapcsolódó írásaink