Gazdaság

Mintegy 11,5 milliárd forintból épített naperőművet az MVM

Az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. egy új, 28,8 MWp beépített teljesítményű naperőművet épített európai uniós (KEHOP) támogatással Debrecenben. A 11,52 milliárd forintos beruházást 37 százalékban támogatásból, 63 százalékban saját forrásból finanszírozta az MVM Csoport.

Mintegy 11,5 milliárd forintból épített naperőművet az MVM
Varga László, az MVM Zöld Generáció Kft. ügyvezetője beszéd közben a projekt átadó ünnepségén
Fotó: MVM Zöld Generáció Kft.

Az MVM Csoport új naperőművet épített Debrecenben, amelynek a mai napon megtörtént a sajtónyilvános projektzárása. Az MVM Csoport középtávú stratégiájában kiemelten kezeli a megújuló energiaforrások hazai hasznosítását. Ezért a megújuló energiatermeléssel foglalkozó leányvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. a KEHOP-5.1.1-17-2021-00008 azonosító számú projekt keretében egy 28,8 MWp beépített teljesítményű napelemes erőművet épített Debrecenben. A beruházás a debreceni nemzetközi repülőtér szomszédságában történt, a társaság ezzel hozzájárul Magyarország klímapolitikai célkitűzéseinek eléréséhez.

A beruházás összköltsége 11,52 milliárd forint, melyhez 4,297 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott az Európai Unió a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében. A napelemes rendszer évi átlagban mintegy 120 845 GJ villamos energiát termel, ami közel 15 ezer háztartás, azaz évente mintegy 30 ezer ember éves villamosenergia-szükségeltét fedezi amellett, hogy éves szinten mintegy 33 ezer tonnával csökken az ország szén-dioxid-kibocsátása.

Az erőmű 2022 őszén kezdte meg a kereskedelmi üzemet. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, a projektről bővebb információt a https://zoldgeneracio.mvm.hu/ oldalon olvashatnak.