Gazdaság

Navracsics Tibor: A digitális átállás a fókuszban

Míg 2014 és 2020 között az európai uniós források elsősorban a gazdaságfejlesztést, a területi kiegyenlítést, továbbá a közlekedési és az energetikai infrastruktúra fejlesztését szolgálták, addig a 2027-ig tartó időszakban a digitális és a „zöld” átállás kerül a középpontba.

Navracsics Tibor: A digitális átállás a fókuszban
Navracsics Tibor szerint az egyik legfontosabb cél, hogy Magyarország 2030-ra az Európai Unió öt legélhetőbb tagállama közé tartozzon
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter pénteken Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Államigazgatási Kollégium rendezvényén beszélt erről, kiemelve: a 2021–2027-es uniós költségvetési időszak egyik legfontosabb célja, hogy Magyarország 2030-ra az Európai Unió öt legélhetőbb tagállama közé tartozzon.

Hangsúlyozta, hogy 2021 és 2027 között nagyrészt megtartották az operatív programok korábbi struktúráját, ami kiegészül egy digitális megújulással kapcsolatos programmal. A miniszter beszélt az ehhez társuló összességében csaknem hatezermilliárd forintos helyreállítási tervről is, amely elsősorban az energetikai fejlesztésekre és a digitalizációra fókuszál majd.

Leszögezte: Magyarország az uniós források felhasználásának tekintetében jóval az uniós országok előtt jár.

A területfejlesztési miniszter elmondta, hogy ha létrejön a partnerségi megállapodás az Európai Bizottság és Magyarország között, és lesz jóváhagyott magyar újjáépítési terv, akkor a következő három évben több mint 2355 milliárd forintnyi összeg érkezhet az országba 374 forintos euróárfolyamot figyelembe véve.

Navracsics Tibor beszélt a legközelebbi autópálya-csomópontok javuló elérhetőségéről, a nagy regionális centrumok szerepéről, és részletezte a következő időszak fejlesztési céljait.

Bánné Gál Boglárka (Fidesz–KDNP) megyei közgyűlési elnök előadásában az elmúlt évtized fejlesztéseit mutatta be. Jelezte, hogy 13 milliárd forintot fordítottak üzleti infrastruktúra fejlesztésre, körülbelül kétszáz focipályányi új iparterületet adtak át, és több mint száz bölcsőde és óvoda épült vagy újult meg az elmúlt öt évben.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye fejlődését a számok is alátámasztják, és azon lesznek, hogy a jövőben is biztosítsák az előre haladást és a megye gyarapodását – hangoztatta.

Alakszai Zoltán megyei főispán a közigazgatás szereplői összefogásának fontosságáról beszélt.

Kitért arra is, hogy Miskolcnak és Borsod megyének a saját értékeit kell a következő időszakban újra megtalálnia.

Kapcsolódó írásaink