Gazdaság

Varga Mihály: Sikeres volt a kínai kötvénykibocsátás

Kétmilliárd renminbi, azaz nagyjából több mint 110 milliárd forint értékű, hároméves futamidejű zöld pandakötvényt vásároltak a kínai befektetők.

Varga Mihály: Sikeres volt a kínai kötvénykibocsátás
Varga Mihály: Az ázsiai befektetők bíznak a magyar gazdaságban
Fotó: MH/Purger Tamás

Újabb kötvénykibocsátást jelentett be közösségi oldalán a pénzügyminiszter. Varga Mihály szerint az ázsiai befektetők bíznak a magyar gazdaság erejében és stabilitásában, ezért a „hétfői sikeres zöldeurókötvény-kibocsátás után ma zöld pandakötvényt bocsátott ki Magyarország a kínai piacon”.

Tájékoztatása szerint kétmilliárd renminbi, azaz nagyjából több mint 110 milliárd forint értékű, hároméves futamidejű kötvényt vásároltak a befektetők.

A lépés hármas célt szolgál: a befektetői kör bővítését, hogy az államadósság finanszírozása több lábon állhasson. Továbbá Magyarország folyamatos jelenlétének biztosítását a világ egyik legnagyobb tőkepiacán és a kínai–magyar gazdasági együttműködés szorosabbra fűzését. S végül, de nem utolsósorban az ország energiabiztonságának és a klímaváltozás elleni küzdelmének megerősítését, a befolyó pénzt ugyanis ezeken a területeken használhatja fel a kormány – derült ki Varga Mihály bejegyzéséből.

Nem ez az első sikeres kibocsátásunk az ázsiai országban: Magyarország – a világon elsőként – tavaly már bocsátott ki zöld pandakötvényt a kínai kötvénypiacon – fűzte hozzá a pénzügyminiszter.

Kapcsolódó írásaink