Gazdaság

A Magyar Falu Program jövőre is folytatódik

A Magyar Falu Program a következő évben is folytatódni fog –jelentette ki a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szombaton Győrsövényházon, ahol átadták a program részeként felújított Kossuth Lajos utcát.

A Magyar Falu Program jövőre is folytatódik
Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos
Fotó: MTI/Soós Lajos

Gyopáros Alpár – aki a térség fideszes országgyűlési képviselője is – elmondta, amikor a nyáron a parlament elfogadta a jövő évi központi költségvetésről szóló törvényt, akkor „határozottan döntött úgy, hogy még ha szűkösebb forrástömeggel is, de folytatni fogja a Magyar Falu Programot a kormány”.

Hozzátette: nemcsak akkor kell felelős vezetőnek lenni, amikor a bőség időszaka van, hanem akkor is, amikor a szükség időszaka. Most a szükség időszakát éljük, és lehetséges, hogy ez jó ideig eltart – fogalmazott.

Kiemelte: fontos, hogy a kontinensen minél előbb béke legyen, mert közvetetten a magyar embereket is sújtják a háború és az arra adott jó vagy rossz válaszok következményei.

Gyopáros Alpár közlése szerint a győrsövényházi önkormányzat és civil szervezetek az elmúlt három évben több mint 167 millió forint támogatást nyertek el fejlesztésekre. Egyebek mellett megújult az orvosi rendelő, modern eszközökkel szerelték fel, felújították az óvodát és az udvarát, kommunális eszközt és egy falubuszt is beszereztek – sorolta.

Emlékeztetett, a tóközi település tavaly bekerült a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénybevételére jogosult települések körébe, ami azért fontos, mert így a községben is arra tudják ösztönözni a fiatalokat, hogy helyben maradjanak.

Hokstok Imre (független), a település polgármestere a Kossuth Lajos utca felújításáról elmondta, hogy a Magyar Falu Programból 45 millió forint támogatást kapott a település, amelyhez 700 millió forint önerőt tettek. Nemcsak az útburkolat újult meg, hanem a járda is, emellett vízelvezető árok is létesült.