Gazdaság

AM: Hamarosan elérhetők az új baromfi állatjóléti támogatások

A támogatási kérelmek benyújtására idén november 15. és december 15. között, valamint 2023. szeptember 15. és október 15. között lesz lehetőség

Az Agrárminisztérium új állatjóléti támogatási konstrukciót indít a Vidékfejlesztési Program keretében a magyar baromfi ágazat számára 15 milliárd forint keretösszeggel – jelentette be Nagy István agrárminiszter az MTI-nek eljuttatott közleményben.

AM: Hamarosan elérhetők az új baromfi állatjóléti támogatások
Agrárminisztérium, baromfi állatjóléti támogatások
Fotó: Facebook/Agrárminisztérium

A tárcavezető bejelentette, hogy a támogatási kérelmek benyújtására idén november 15. és december 15. között, valamint 2023. szeptember 15. és október 15. között lesz lehetőség. Az idén benyújtott támogatási kérelem 12 hónapos időtartamra szóló igénylést jelent, amelyet 2023 őszén újabb egyéves támogatási időszak követ.

Azzal folytatta, hogy a támogatás mostani egyéves kötelezettségvállalási időszaka október 16-tól indul, tehát ekkortól kell a magasabb szintű feltételeket biztosítani az állatállomány számára a támogatás lehívása érdekében. Hozzátette, hogy a támogatási kérelmet azon mezőgazdasági termelők nyújthatják be, akik a nyilvántartási rendszerekben az állatok tartójaként szerepelnek, és valamennyi állategészségügyi nyilvántartási és nyomonkövetési kötelezettségnek eleget tesznek, valamint betartják az állategészségügyi és állatvédelmi szabályokat.

Nagy István elmondta, az uniós agrártámogatási rendszerben a baromfitartók számára eddig alapvetően beruházásokat segítő támogatások álltak rendelkezésre, ezt bővítették most a magasabb szintű állatjóléti követelményeket kompenzáló támogatási formával. A felhívás az állatsűrűség csökkentésével, a mechanikai sérülések megelőzésével, az ivóvíz minőségű itatóvíz használatával, valamint a toxinmentes takarmányok biztosításával kívánja a baromfiállományok jólétét javítani. A feltételeket az Európai Bizottsággal való egyeztetés alapján, az uniós előírások mentén alakították ki – fűzte hozzá.

A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy a kettős finanszírozás elkerülésére vonatkozó uniós előírások értelmében a nemzeti költségvetésből finanszírozott baromfi állatjóléti támogatások közül ki kell vezetni néhányat.  Ezeket a továbbiakban a Vidékfejlesztési Programból, majd azt követően a Stratégiai Terv pályázataiból finanszírozzák.

A nemzeti baromfi állatjóléti támogatás keretei között idén és jövőre a harmadik és negyedik negyedévre kifizetési kérelem tehát már nem lesz benyújtható a takarmány nem kívánatos anyagtartalom-mentességének, illetve a takarmányozáshoz szükséges ivóvíz-minőségű víz biztosítására és a mechanikai sérülések megelőzésére. A felhívással nem érintett intézkedések esetében a nemzeti támogatási jogcím továbbra is elérhető lesz – emelte ki Nagy István a közleményben. Ebben azt is jelezték, hogy az új felhívás a www.palyazat.gov.hu oldalon tekinthető meg.
 

Kapcsolódó írásaink