Gazdaság

Agrárminisztérium: Újabb lendületet kapnak a magyar–üzbég kapcsolatok

Kertészet, szőlészet, borászat – új irányok a két ország együttműködésében

A kertészetek és üvegházak fejlesztéséről a szőlészet és borászat vonatkozásában, valamint a 2023–2024-es időszakra vonatkozó munkatervről írt alá három megállapodást Nagy István agrárminiszter Aziz Voitov üzbég mezőgazdasági tárcavezetővel kedden Budapesten – közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI-vel.

Agrárminisztérium: Újabb lendületet kapnak a magyar–üzbég kapcsolatok
Nagyobb támogatás a minőségi szőlészeteknek
Fotó: MH

Üzbég kollégájával folytatott megbeszélésén Nagy István arra hívta fel a figyelmet, hogy a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok előmozdítása mindkét ország gazdaságnak fontos. Minél több olyan terület érdemes beazonosításra a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, illetve az agrárszolgáltatások terén, ahol versenyképes termékeket kínálhatnak egymásnak a felek.

Magyarország készen áll üzbég szakembereket fogadni, hogy tanulmányozzák a legjobb gyakorlatokat a vetőmagfejlesztés, a szőlészet, kertészet, az ökológiai termelés és más témák tekintetében – tette hozzá a közlemény szerint.

A miniszter üdvözölte, hogy az oktatási együttműködés előmozdítása érdekében megállapodás született a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az üzbég partnerek között. Nagy István jelezte, hogy Magyarországon nagy hagyománya van a borászatnak, a rendszerváltozás óta hatalmas a fejlődés, egyre több pincészet állít elő prémium kategóriás borokat. Magyarország szívesen osztja meg a tudást és tapasztalatokat az üzbég szakemberekkel – tette hozzá.

A megbeszélésen a tárcavezető az öntözésfejlesztés lehetőségeire is felhívta a figyelmet. A nagy tapasztalattal rendelkező magyarországi cégek segítséget adhatnak az öntözéshez használható gépek, szivattyúk cseréjéhez, felújításához, karbantartásához és az ehhez szükséges pótalkatrészek gyártásához, valamint a vízminőség-javításra használt korszerű megoldásokhoz, vízszivattyúk tervezéséhez – hangsúlyozta az agrárminiszter.

Kapcsolódó írásaink