Gazdaság

Átalakult a magyar felsőoktatási közgazdasági mesterképzések piaca

Nagyban átrajzolta a közgazdasági mesterszakok sorrendjét az MNB Intézet új Nemzetközi Gazdaság és Gazdálkodás mesterszaka a Neumann János Egyetem budapesti campusán. 

Átalakult a magyar felsőoktatási közgazdasági mesterképzések piaca
A jelen és a jövő az adatelemzésről szól, így az adatok széleskörű elérhetőségével lépést kell tartaniuk az egyetemeknek is
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakmai támogatásával szeptembertől induló képzés már az első évben az ország legnagyobb közgazdaságtudományi mesterszakává vált. Az új Nemzetközi Gazdaság és Gazdálkodás képzés olyan friss tudományterületeket fed le, mint az adattudomány (Data Science), a viselkedési közgazdaságtan (Behavioral Economics), a modern pénzügyek (zöldpénzügyek és befektetések a digitalizáció korában), valamint a mesterséges intelligencia és gépi tanulás (Artificial Intelligence & Machine Learning).

A képzés célja gyakorlatorientált módon átadni a hallgatók számára a legmodernebb pénzügyi, közgazdasági elemzési eszköztárat, és a képzésbe becsatornázni az MNB felsővezetőinek és szakértőinek felhalmozott tudását. Az MNB Intézet oktatói szintén MNB-s szakemberek, akik közül sokan bekapcsolódtak a nemzetközi kutatási hálózatba, és rendszeresen publikálnak a legrangosabb nemzetközi szakfolyóiratokban.

A hallgatók fejlődését tovább segíti a szakhoz köthető gyakornoki program elindítása, egyedülálló szakmai programok és tanulmányi versenyek szervezése, valamint a legkiválóbb nemzetközi felsőoktatási intézmények által szervezett nyári egyetemeken való részvétel biztosítása is. A különleges programok során a hallgatók megismerkedhetnek az MNB szakmai tevékenységével, szakértőivel és felsővezetőivel is. 

A színes szakmai programokon túl az MNB Intézet kiemelten támogatja a hallgatók tudományos munkáját is. Az oktatók komoly figyelmet fordítanak a hallgatói kutatások elősegítésére, valamint aTDK-dolgozatok írására való ösztönzésre is. Fontos megemlíteni, hogy Magyarországon egyedülálló módon a Nemzetközi Gazdaság és Gazdálkodás mesterszak minden hallgatóját az MNB kiemelt havi ösztöndíjban részesíti a képzés teljes időtartalma alatt. 

A jelen és a jövő az adatelemzésről szól, így az adatok széleskörű elérhetőségével lépést kell tartania az egyetemeknek is. A színvonalas mesterszak alapja, hogy a gazdasági és pénzügyi elemzésekhez szükséges nemzetközi technikai és információs hátteret biztosítson a hallgatók számára. Ennek érdekében a legjobb nyugat-európai egyetemekkel is versenyképes adatbázisháttérrel és szoftvercsomagokkal várja az MNB Intézet a hallgatóit. 
 

Kapcsolódó írásaink