Gazdaság

Az MNB a jövő heti kamatemelés után vizsgálni kezdi a növelési ciklus leállításának lehetőségét

A Magyar Nemzeti Bank fontolóra veheti a több mint egyéves kamatemelési ciklus lezárását a monetáris tanács jövő keddi ülése után, amikor ismét emelik az alapkamatot – mondta el újságíróknak Virág Barnabás, az MNB alelnöke csütörtökön a Reuters jelentése szerint.

Az MNB a jövő heti kamatemelés után vizsgálni kezdi a növelési ciklus leállításának lehetőségét
Virág Barnabás, az MNB alelnöke
Fotó: MH

Tavaly a közép-európai kamatdöntők emelték a legjelentősebben az alapkamatokat, és az infláció gyorsulásával a monetáris szigorítás folytatódott idén is, néhány központi bank azonban már lassít vagy le is áll a szigorítási ciklussal – jegyzete meg a hírügynökség.

Augusztusban az MNB 100 bázisponttal, 11,75 százalékra emelte az alapkamatot, azóta azonban Virág Barnabás kilátásba helyzete annak a valószínűségét, hogy a jegybank leállítja kamatemelési ciklusát. Magyarországon az alapkamat 2021 júniusa óta több mint 1100 bázisponttal emelkedett.

Virág Barnabás úgy fogalmazott, hogy „minden hónapban fel kell mérni (a ciklus) végét”.

Az MNB alelnöke egy gazdasági konferencia szünetében újságíróknak elmondta, hogy a kamatemelési ciklus lezárásának kulcsfontosságú tényezői a pozitív előretekintő reálkamatok, az inflációs kockázatok kiegyenlítődése, az Európai Unióval folytatott finanszírozási tárgyalások és a monetáris transzmisszió erősödése a likviditási feltételek szigorításával.

Virág Barnabás szerint a monetáris tanács jövő kedden 50, 75 vagy 100 bázisponttal emeli az alapkamatot, és mint mondta, a döntés után nagy a lehetőségek tárháza, így például a kamatemelés leállítása vagy a növelési ciklus fokozatos, kis lépésekben történő leépítése.

Kapcsolódó írásaink