Gazdaság

Matolcsy György: Új gondolkodásmódra van szükség

A globális gazdaság, az Európai Unió és a magyarok is akkor tudják jól megoldani az évtized kihívásait, ha „fejben átváltanak”, és elfogadják, hogy új gondolkodásmódra van szükség – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a 60. Közgazdász-vándorgyűlésen Szegeden csütörtökön.

Matolcsy György: Új gondolkodásmódra van szükség
Szeged, 2022. szeptember 22. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mond a 60. Közgazdász-vándorgyűlés megnyitóján a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központban 2022. szeptember 22-én.
Fotó: MTI/Rosta Tibor

A jegybankelnök előadásában megjegyezte: az MNB-nél a fenntartható közgazdaság alapelveinek kidolgozása zajlik, és arra biztatta a szakmát, hogy szóljanak hozzá a témában közétett globális vitairatukhoz.

Matolcsy egyúttal hangsúlyozta, megvalósítható a fenntartható felzárkózás, ehhez azonban minél előbb vissza kell állítani az egyensúlyokat. Viszont erre nincs időnk 2030-ig a jegybankelnök szerint, a megvalósítást már most el kell kezdeni. A jövőben tehát egyértelműen a fenntarthatóság köré kell szervezni a gazdasági felzárkózást. 

Ennek a sikeres gazdaságpolitikának az egyik kulcsa a digitális átállás kell hogy legyen. Ennek kapcsán Matolcsy sérelmezte, hogy habár remek példák vannak előttünk, például Észtország, Magyarország mégis rossz helyzetben van ezen a téren. „Elfogadhatatlan, hogy a magyar állam nem működik digitálisan" – fogalmazott a jegybank elnöke. 

Matolcsy arra is felhívta a figyelmet, hogy könnyen visszaköszönhet az 1970-es évtized, amikor a magas infláció alacsony növekedéssel párosult. Ennek az időszaknak egy idejében kialakított stratégiával véleménye szerint gátat lehetett volna szabni, azonban Európa akkor is és most is későn realizálta a veszélyt. Ezzel szemben az MNB az első a kontinensen, aki elejét kívánja venni az egyensúlyt bomlasztó tendenciáknak, és el is kezdte szigorítási ciklusát ennek érdekében – fogalmazott a jegybankelnök.

Kapcsolódó írásaink