Gazdaság

Helyszíneléssel és repülőszimulátorral is lehet ismerkedni az NKE rendezvényein

Terrorizmusról és kiberbiztonságról szóló előadásokkal, bűnügyi helyszíneléssel, második világháborús stratégiai hadijátékkal és VR-repülőszimulátorral is várja az érdeklődőket a Kutatók éjszakáján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) pénteken.

Helyszíneléssel és repülőszimulátorral is lehet ismerkedni az NKE rendezvényein
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusa
Fotó: Facebook

Az egyetem közleménye szerint az NKE a hagyományokhoz híven idén is csatlakozik a Kutatók éjszakája országos programsorozathoz, izgalmas, inspiráló előadásokkal, kísérletekkel, interaktív bemutatókkal várják az érdeklődőket Budapesten, Baján, a víztudományi karon és Szolnokon.

A központi események helyszíne a fővárosi Ludovika Campus, ahol bemutatók mellett számos érdekes előadást hallgathatnak meg az érdeklődők, így például a Világok háborúja, a háborúk világa címmel, de szó lesz a terrorizmusról, az új űrverseny hajnaláról, a magyar jogrendről és a felmelegedésről is. A kiberbiztonság aktuális kérdéseivel két előadás is foglakozik: az egyik a kibertér veszélyei hívja fel a figyelmet, a másik a kibertér sötét oldalával foglalkozik. Péntek délután az Orczy-parkban szolgálatikutyás-bemutatót lehet megnézni, a rendészeti oktatási épületben a bűnügyi helyszínelés gyakorlati kérdéseivel és a határvédelem modern technikai eszközeivel lehet megismerkedni, az Oktatási Központ aulájában pedig második világháborús stratégiai hadijátékok kapnak helyet.

A Kutatók éjszakáján az NKE-re látogatók vezetéses látogatás keretében megtekinthetik az idén tavasszal megnyílt, az 1808 és 1945 közötti időszakot több száz, eddig soha nem látott műtárggyal, fotóval és dokumentummal, filmfelvételekkel, modern – vetített és VR – élményelemekkel bemutató Ludovika-történeti kiállítást is a Ludovika szárnyépületében.

Szolnokon a repülés világa iránt érdeklődők egyebek mellett VR repülőszimulátoros, gyakorlati ballonbemutatót nézhetnek meg, megismerkedhetnek a drónok irányításának alapjaival, a Debreceni Egyetem ottani campusán pedig egy magyar fejlesztésű 3D-s nyomtató látványos gyártási folyamatát tekinthetik meg.

Baján, az NKE víztudományi karán kipróbálható lesz egy drónszimulátor, a részvevők megismerkedhetnek a labortechnikával, valamint egy rendhagyó szabadulószobával is. Utóbbi segítségével a résztvevők játékos feladatok megoldása közben ismerkedhetnek meg a vízmérnöki szakma rejtelmeivel. Kódok megfejtésével, lakatok kinyitásával kell harminc perc alatt kijutniuk a bezárt irodából. Mindemellett tudományos, szakmai előadások hangzanak el például a vízellátás, a mesterséges intelligencia a vízjelzésben, valamint a tudatos energiafelhasználás témakörében – írta az NKE.

Kapcsolódó írásaink