Gazdaság

A kormány kiemelt figyelmet fordít a járműiparra

Magyarország nemcsak a gyártásban, hanem a magas szintű innovációban, új technológiák megvalósításában is élen járhat majd

A kormány kiemelt figyelmet fordít a járműiparra, az ágazat ma már mintegy 25 százalékkal részesedik a magyar GDP-ből – hangsúlyozta a technológiai és ipari miniszter csütörtökön egy online konferencián.

A kormány kiemelt figyelmet fordít a járműiparra
Palkovics László technológiai és ipari miniszter
Fotó: Technológiai és Ipari Minisztérium

Palkovics László kiemelte, a kormánynak nagy felelőssége van a fejlődés fenntartásában. Terveik szerint Magyarország nemcsak a gyártásban, hanem a magas szintű innovációban, új technológiák megvalósításában is élen jár majd – mondta, megjegyezve, hogy a járműipar korszakváltáshoz érkezett, az iparág jövője komplikált, számos kérdés vár döntésre.

A tárcavezető a 4. Nemzetközi Gépjármű- és Autóipari Mérnöki Konferencián (VAE2022) tartott előadásában az eldöntésre váró ügyek közé sorolta a hajtás, az akkumulátorok, a hibrid járművek, az üzemanyagcella és az önvezető járművek témaköreit. Az ágazat jövőjét meghatározó kihívások között kiemelte a zéró kibocsátás, a fenntarthatóság, az energia-előállítás kérdését, ahogy a fogyasztói szokások változását, a chip- és alkatrészhiányt, a szállítási gondokat, és az energiaválságot.

Kitért arra: az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsa elfogadta, hogy 2035-től nem szükségszerű kivezetni a belső égésű motorokat, amennyiben lehetőség lesz a karbonsemleges szintetikus üzemanyagok használatára. Sikeresnek nevezte a fogyasztói szokások megváltozásával bevezetett autómegosztó szolgáltatásokat. A technológiai fejlődés a korábban vártnál lényegesen gyorsabb, az autonóm járművek már nem álmot, hanem a valóságot jelentik – mondta. A hajtásrendszerek változása is komoly kihívás – ami lehet például elektromos, hibrid – a jövőben szerinte nem egyetlen megoldás lesz, hanem ezek kombinációi – jelezte.

Kiemelte, hogy számos prémiumgyártó bővíti kapacitásait az országban, az Audi, a BMW, a Mercedes, és itt működik a legmodernebb tesztkörnyezet, a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya. Európa legnagyobb akkumulátorgyártó kapacitásával Magyarország rendelkezik, ami a németnél is nagyobb – hangsúlyozta.

Kijelentette, hogy a magyar kormány az iparág sikerét azzal is támogatja, hogy megfelelő hátteret teremt, támogató környezetet nyújt a működéséhez. A beszállítók fejlettek, a világ TOP20 úgynevezett TIER1 státuszú beszállítójából 15 jelen van Magyarországon. Arról is beszélt, hogy a zöldmobilitás fejlesztése zajlik, nagy hangsúlyt fektetnek az elektromos buszok elterjesztésére a közösségi közlekedésben.

A miniszter jelezte: az energiaforrások között fontos a hidrogén, dolgoznak a technológia fejlesztésén.

Kapcsolódó írásaink