Gazdaság

Nagy Márton: Az infláció miatt mérlegelni kell, hogy fenntarthatóak-e az ársapkák

Az árstopok fenntarthatóságáról, az energiahelyzetről és a Vodafone megvásárlásáról is beszélt egy interjúban Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. Előbbiek fenntarthatóságát szerinte mérlegelni kellene, az energiabiztonság szempontjából nem jó ötlet a gáztőzsdei árplafon.

Nagy Márton: Az infláció miatt mérlegelni kell, hogy fenntarthatóak-e az ársapkák
Az árstopintézkedések betöltötték szerepüket, az árak viszont tovább nőnek
Fotó: MH

„Az árstopok betöltötték szerepüket, viszont csak átmeneti nehézségek kezelésére valók, a fenntartásuk pedig már egyre drágább” – nyilatkozta Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Azt mondta, „addig jó volt, amíg a helyzet átmeneti volt, ha viszont állandóvá válik, nem fenntartható". Hozzátette, az energiaválság viszont még tart, és az árak is folyamatosan emelkednek.

Éppen ezért Nagy Márton szerint mérlegelni kell ezen intézkedések fenntarthatóságát az infláció és a fenntarthatóság szempontjából, ugyanakkor azt is figyelni kell, hogy az országba megfelelő mennyiségű import érkezzen.

Utóbbi kapcsán az eddig ismert hírek alapján kritikusan fogalmazott, eltérőek az áramárak minden uniós országban, nincsen olyan irányadó ár, mint a földgáz esetében. Erre a sokféleségre a tárcavezető szerint nem jó ötlet ársapkát alkalmazni, és szerinte jobb lenne elválasztani az áram és a gáz árát. Megírtuk, a kettő úgy függ össze szorosan, hogy a villamosenergiát javarészt földgázüzemű erőművekben állítják elő, ezek működési költségeihez árazzák a villamosenergiát.

A földgázra tőzsdei ársapkát kívánnak bevezetni a Politico értesülései alapján, a gazdaságfejlesztési miniszter szerint viszont ez nem jó ötlet, a kormány nem tartja jól átgondoltnak. Ahogy írtuk, azért, mert a kereskedőket nem lehet arra kényszeríteni, hogy azonos áron vagy olcsóbban adjanak ugyanakkora adott mennyiséget, emiatt még kevesebb energia kerülhet piacra, tőzsdére.

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta még, a Vodafone megvásárlásának lehetőségét nagyon jó lehetőségnek tartja, az állam kisebbségi tulajdonosként szállt be az üzletbe.

Kapcsolódó írásaink